Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ακίνητα: Βουτιά στις τιμές στο Παρίσι - Πώς διαμορφώνονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις

Πηγή: Pixabay

Οι τιμές των κατοικιών στο Παρίσι έκαναν βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο 4ετίας καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων διεύρυναν την πτώση που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τον Ιούνιο οι τιμές μειώθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση, υποχωρώντας στα 10.936 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019 – σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει η εφημερίδα Figaro.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση εδώ και τουλάχιστον μία 10ετία και τη μεγαλύτερη που καταγράφει ο δείκτης του Bloomberg για τις τιμές σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Μεικτή η εικόνα στην Ευρώπη

Η εξέλιξη των τιμών στη γαλλική πρωτεύουσα δεν είναι ωστόσο ο κανόνας στην Ευρώπη. Η τάση είναι διχασμένη, με τις τιμές να μειώνονται σε τέσσερις πόλεις – εκτός από το Παρίσι, στο Βερολίνο, το Δουβλίνο και τη Βιέννη – καθώς το αυξημένο κόστος δανείων έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Στη Βιέννη, οι τιμές ήταν χαμηλότερες κατά 2,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν έναντι μειώσεων πάνω από 12% τους δύο προηγούμενους μήνες.  Σε άλλες πόλεις, ωστόσο, η έλλειψη ακινήτων συντηρεί την ανοδική πίεση στις τιμές, όπως στη Μαδρίτη, όπου αυξήθηκαν 5,1% τον Ιούνιο.

Στην Στοκχόλμη, η έλλειψη ακινήτων προς ενοικίαση έχει ωθήσει ανοδικά τις τιμές παρά τα ευρύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην αγορά ακινήτων η σκανδιναβική χώρα.

Bloomberg, τιμές ακινήτων

Κάποιοι έφυγαν στη διάρκεια της πανδημίας

Τα lockdown στη διάρκεια της πανδημίας προκάλεσαν κάποιον κόσμο να φύγει από το Παρίσι και στη συνέχεια οι αλλαγές στους κανόνες δανεισμού περιόρισαν τη χρηματοδότηση υποψήφιων αγοραστών. 

Οι γαλλικές τράπεζες δεν επιτρέπεται να χορηγούν στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο που υπερβαίνει ένα ορισμένο επίπεδο, το οποίο καθορίζει η Τράπεζα της Γαλλίας. Το πλαφόν αυτό περιόρισε τη δυνατότητα των τραπεζών να περνάνε τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ στους πελάτες τους και οδήγησε κάποιες στην απόρριψη αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια.

Για να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε δανεισμό, το πλαφόν στο επιτόκιο επανεξεταζόταν σε μηνιαία βάση το α’ εξάμηνο του 2023 αντί κάθε τρίμηνο όπως ίσχυε πριν.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο Παρίσι αντιμετωπίζουν και μία αύξηση 52% στον φόρο ακίνητης περιουσίας φέτος, για την οποία η δήμαρχος Αν Ινταλγκό είπε πέρυσι ότι ήταν δικαιολογημένη λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

Παρά τη σταθερή μείωση, ωστόσο, οι τιμές κατοικιών στο Παρίσι παραμένουν οι υψηλότερες μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και είναι υπερδιπλάσιες από αυτές στη Μαδρίτη και το Βερολίνο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ