Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ελον Μασκ: O mr «Χ», τα σχέδια για mega - app και ο πόλεμος των τραπεζών

Ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Ουάσινγκτον, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που κρούνε τον κίνδυνο για μία νέα εφαρμογή - σχέδιο από τον Έλον Μασκ, που θα αναταράξει τα νερά για ακόμη μία φορά.

Οι προειδοποιήσεις για τον Μασκ

Αναλυτές και ειδικοί νομοθεσιών στις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ο Μασκ θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρό έλεγχο εάν προχωρήσει στα σχέδια που τον θέλουν να μετατρέψει τον X,  κάποτε γνωστό ως Twitter, σε πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Είναι ένα βασικό βήμα για την επίτευξη του μακροχρόνιου στόχου του Μασκ να δημιουργήσει μια mega-app που χρησιμεύει ως κόμβος για μηνύματα, πληρωμές και πολλά άλλα.

Το μάθημα του Ζούγκερμπεργκ

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, θα πρέπει να αποφύγει τις πολιτικές και ρυθμιστικές παγίδες που τερμάτισαν το σχέδιο του Ζούκερμπεργκ να ξεκινήσει ένα σύστημα πληρωμών με κρυπτονομίσματα παράλληλα με το Facebook. 

«Ως μεγάλη εταιρεία, έχετε ένα bullseye στην πλάτη σας — από τον μέσο καταναλωτή, από τους πολιτικούς», δήλωσε ο Morgan Beller, ο οποίος συνδημιούργησε το αποτυχημένο εγχείρημα κρυπτογράφησης στο Facebook, γνωστό αρχικά ως Libra. «Πρέπει να ζητήσεις άδεια, όχι συγχώρεση».

Η εμπειρία του Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε ευρείες ανησυχίες στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες σχετικά με την ανάμειξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των οικονομικών που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Παράλληλα κανείς δε γνωρίζει εάν Musk, θα τα πήγαινε καλύτερα από το έτερο τεχνολογικό του «ταίρι» μιας και κατά το παρελθόν δεν έχει δείξει ιδιαίτερη ανοχή σε προτάσεις που άπτονται ζητήματα ρυθμίσεων.

«Υποθέτω: Θα βρισκόταν στην ίδια κατάσταση που είχε ο Ζούκερμπεργκ», είπε ο βουλευτής Μπιλ Φόστερ , Δημοκρατικός του Ιλινόις στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής, σε μια συνέντευξη.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο - ΕΕ: «Ζεστάθηκαν» οι μονάδες αποθήκευσης χειμερινού αερίου

Το όραμα του Μασκ

Το ακριβές όραμα του Μασκ μόλις τώρα διαμορφώνεται. Έγραψε τον περασμένο μήνα ότι η εφαρμογή θα προχωρήσει σύντομα για να προσθέσει "περιεκτικές επικοινωνίες" και να γίνει ένας αγωγός για "όλο τον οικονομικό κόσμο σας".

Ο κύριος Χ έχει εξασφαλίσει άδειες μεταφοράς χρημάτων σε ορισμένες πολιτείες και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει τα χαρακτηριστικά των χρηματιστηριακών συναλλαγών  δηλώνοντας τον Μάρτιο για το Χ πως: «Είναι δυνατό να γίνει το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο».

Ο Άαρον Κλάιν, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών που τώρα υπηρετεί ως ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, είπε ότι υποψιάζεται ότι ο Μασκ «θα είναι πιο προσεκτικός και χειρουργικός» στο πώς προσεγγίζει την επέκταση του Χ στα οικονομικά.

Αλλά «η ιστορία του Μασκ είναι να σκέφτεται αρκετά μεγάλα», είπε. «Όσο μεγαλύτερο νομίζετε, τόσο περισσότερα ρυθμιστικές δικλείδες υπάρχουν».

►Διαβάστε επίσης: «Μαύρα σύννεφα» στην Ε.Ε. - Η Γερμανία, τα επιτόκια και ο «πονοκέφαλος» της ΕΚΤ

Ο πόλεμος των τραπεζών

Η πιθανή μετακίνηση του Μασκ στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες θα μπορούσε επίσης να συγκεντρώσει σοβαρές αντιδράσεις και από τις παραδοσιακές τράπεζες, οι οποίες προέτρεψαν τους νομοθέτες να πατάξουν το Libra του Ζούκενμπεργκ το 2019.

"Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε εγρήγορση από αυτό", είπε ο Foster. «Βλέπουν το τεράστιο φυσικό πλεονέκτημα κάθε οργανισμού με μεγάλη βάση χρηστών για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτή τη βάση χρηστών για συναλλαγές πληρωμών».

Το μεγάλο ερώτημα είναι: Θα μπορέσει ο Έλον Μασκ να νικήσει επιτέλους τον Μαρκ Ζούκενμπεργκ; Είτε μέσα στο ρινγκ που συζητιέται είτε στην αρένα των οικονομικών συναλλαγών;

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ