Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα μετά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς

Πηγή: AP

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, μετά την εμπλοκή του σε ευρεία έρευνα για διαφθορά.

Ανακοίνωση του γραφείου της Εισαγγελίας ανέφερε ότι ερευνά τον Κόστα και αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου του για καταγγελίες που αφορούν στα αδικήματα της παραπλάνησης, της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας και την άσκηση επιρροής για πωλήσεις.

Η εισαγγελία έκανε έρευνα σε «χώρους που χρησιμοποιούνται από τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου» και ανέφερε ότι αρκετοί ύποπτοι μίλησαν για ανάμειξη του Κόστα στην υπόθεση για «το ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών».

Η έρευνα, η οποία έχει γίνει σε πάνω από 40 μέρη, εστιάζει στις παραχωρήσεις για την εξόρυξη λιθίου στα ορυχεία Romano και Barroso στα βόρεια της χώρας καθώς και σε μία επένδυση σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από υδρογόνο και σε μία άλλη για την κατασκευή κέντρου δεδομένων. 

Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για πρωθυπουργός ο Κόστα

«H αξιοπρέπεια των λειτουργιών του πρωθυπουργού δεν είναι συμβατή με οποιαδήποτε υποψία σχετικά με την ακεραιότητα και την καλή άσκηση των καθηκόντων του και ακόμη λιγότερο με την υποψία της διάπραξης οποιασδήποτε παράνομης πράξης», δήλωσε ο Κόστα σε δημοσιογράφους. 

Ο Κόστα ανακοίνωσε την παραίτηση μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Πορτογαλίας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα. Τόνισε ότι η συνείδηση του είναι καθαρή, αλλά δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρωθυπουργός. 

Σύμφωνα με το Reuters, υπό κράτηση είναι ο διευθυντής του γραφείου του Κόστα, ενώ ασκήθηκε δίωξη κατά του υπουργού Υποδομών, Ζοάο Γκαλάμπα. 

Σύμφωνα με το BBC, περίπου 140 ντετέκτιβ ερεύνησαν την κατοικία του πρωθυπουργού και αρκετών υπουργών της κυβέρνησης. Ο Κόστα δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε από την έρευνα για διαφθορά, αλλά είπε ότι θα συνεργαστεί. 

Με πληροφορίες από Euronews, BBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα