Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

ΕΚΤ: Εκτίναξη των πληρωμών χωρίς μετρητά στην Ευρωζώνη - Ο ρόλος των καρτών

Οι πληρωμές χωρίς μετρητά συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό στην Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αξία των πληρωμών χωρίς μετρητά αυξήθηκε κατά 17,5% το 2022 στα 234,3 τρις. ευρώ, ενώ στο β’ εξάμηνο του ίδιου έτους αυξήθηκαν 2,8% σε σχέση με το α’ εξάμηνο.

Μεγάλη αύξηση στις κάρτες

Οι πληρωμές με κάρτες αυξήθηκαν 14,3% στο β’ εξάμηνο, φθάνοντας στα 1,5 τρις. ευρώ, ενώ ο αριθμός των καρτών αυξήθηκε 3,8% φθάνοντας τις 704,8 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Ευρωζώνης είχαν κατά μέσο όρο 2 κάρτες και η μέση αξία των συναλλαγών που έκαναν ανήλθε σε 41 ευρώ.

Περισσότερες από τις μισές συναλλαγές με κάρτες γίνονται ανέπαφα και η σχετική αξία τους αυξήθηκε 20% στα 0,5 τρις. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Eκρηξη στις ηλεκτρονικές επιθέσεις σε τραπεζικές κάρτες πληρωμών - 202.000 απάτες με αξία 12,5 εκατ. ευρώ σε ένα 6μηνο

Τα εμβάσματα είχαν τη μερίδα του λέοντος

Τη μερίδα του λέοντος στις πληρωμές χωρίς μετρητά έχουν τα πιστωτικά εμβάσματα (credit transfers), με τις πληρωμές αυτές να αυξάνονται κατά 2,2% στα 111 τρις. ευρώ. Δηλαδή, το 93,5% όλων των πληρωμών χωρίς μετρητά αντιστοιχεί στα credit transfers.

Αυξήθηκαν και τα POS

Οι πληρωμές με άμεσες χρεώσεις (direct debits) αυξήθηκαν 14,4% στα 4,4 τρις. ευρώ, ενώ οι πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα (e-money payments) αυξήθηκαν 12,2% στα 0,3 δισ. ευρώ. 

Συνολικά, στην Ευρωζώνη λειτουργούσαν 29 συστήματα λιανικών πληρωμών  που διεκπεραίωσαν 29,4 δισ. συναλλαγές αξίας 23,5 τρισ. ευρώ. Ο βαθμός συγκέντρωσης στα συστήματα αυτά ήταν μεγάλος καθώς τα τρία μεγαλύτερα συστήματα επεξεργάστηκαν  το 64% των συναλλαγών και το 72% της αξίας τους. 

Ο αριθμός των POS στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 7,7% στο β’ εξάμηνο του 2022 με τον αριθμό τους να φθάνει τα 19,6 εκατομμύρια, από τα οποία το 81% επέτρεπε ανέπαφες πληρωμές. Τέλος, ο αριθμός των ΑΤΜ μειώθηκε κατά 2,8%.

Διαβάστε επίσης: Κάρτες: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για τις ηλεκτρονικές πληρωμές - Οι σχεδιασμοί της Worldline Greece

ΕΚΤ, πληρωμές
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ