Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Apple: Κινδυνεύει ξανά να πληρώσει φόρο-μαμούθ για τα κέρδη της στην ΕΕ

Πηγή: Unsplash

O εισηγητής του ανώτατου Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκανε λόγο σήμερα για λάθη που έκανε ευρωπαϊκό δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε ευνοϊκά για την Apple στην έφεσή της κατά της απόφασης της Κομισιόν που την υποχρέωνε στην καταβολή φόρου-μαμούθ 13 δις. ευρώ.

Ο εισηγητής δήλωσε ότι η υπόθεση πρέπει να επανεξεταστεί, κάτι που πιθανόν θα αποτελέσει πισωγύρισμα για την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία. Το 2020, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ δικαίωσε την Apple, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει πως η εταιρεία είχε αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα από τη σχεδόν μηδενική φορολόγηση των εσόδων της στην Ιρλανδία.

Ωστόσο, ο γενικός εισηγητής του Δικαστηρίου της ΕΕ διαφώνησε και θεωρεί ότι το Δικαστήριο της ΕΕ πρέπει να βάλει στην άκρη την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου και να αναπέμψει την υπόθεση στο πιο χαμηλόβαθμο δικαστήριο. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο αποδέχεται στο 80% των υποθέσεων τις συστάσεις του εισηγητή.

Η απόφαση της Κομισιόν κατά της Apple είχε ληφθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών της Επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, να αντιμετωπίσει τις συμφωνίες μεταξύ χωρών της ΕΕ και πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίες θεωρήθηκαν ως αθέμιτη κρατική βοήθεια.

Η Κομισιόν είχε υποστηρίξει το 2016 ότι η Apple ωφελήθηκε από τις φορολογικές αποφάσεις της Ιρλανδίας καθώς το φορολογικό βάρος της μειώθηκε τεχνητά σε μόλις 0,005% το 2014.

 

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ