Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Μ. Ανατολή: Η Χαμάς προτείνει σχέδιο ανακωχής 135 ημερών με στόχο το τέλος του πολέμου

Με ένα σχέδιο μακράς ανακωχής στον πόλεμο με το Ισραήλ, που θα επεκταθεί σε 4,5 μήνες με προοπτική τον οριστικό τερματισμό του και την ανασυγκρότηση της Γάζας, απάντησε η Χαμάς στην πρόταση των διαμεσολαβητών του Κατάρ και της Αιγύπτου, την οποία υποστήριξαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο επικαλείται το Reuters, η αντιπρόταση της Χαμάς προβλέπει τρεις διαδοχικές φάσεις, διάρκειας 45 ημερών η καθεμία.

Ειδικότερα, προβλέπει ότι η Χαμάς θα ανταλλάξει τους εναπομείναντες Ισραηλινούς ομήρους με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, θα αρχίσει η ανοικοδόμηση της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν πλήρως από τη Γάζα και θα ανταλλαχθούν οι σοροί των νεκρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, έφτασε τη νύχτα στο Ισραήλ μετά από συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των διαμεσολαβητών του Κατάρ και της Αιγύπτου, στην πιο σοβαρή διπλωματική πρωτοβουλία μέχρι στιγμής με στόχο την επίτευξη μιας εκτεταμένης εκεχειρίας.

Η ανταλλαγή των ομήρων

Σύμφωνα με την αντιπρόταση της Χαμάς, όλες οι Ισραηλινές γυναίκες όμηροι, οι άνδρες κάτω των 19 ετών, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι θα απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση των 45 ημερών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές.

Οι υπόλοιποι άνδρες όμηροι θα απελευθερώνονταν κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης και οι σοροί θα ανταλλάσσονταν στην τρίτη φάση. Μέχρι το τέλος της τρίτης φάσης, η Χαμάς αναμένει ότι θα υπήρχε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, πρόσθεσε ότι επιθυμεί την απελευθέρωση 1.500 κρατουμένων, το ένα τρίτο των οποίων θέλει να επιλέξει από τον κατάλογο των Παλαιστινίων στους οποίους έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη από το Ισραήλ.

Η εκεχειρία θα αύξανε επίσης τη ροή τροφίμων και άλλης βοήθειας προς τους απελπισμένους πολίτες της Γάζας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πείνα και τρομερές ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

Το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα μετά τη δολοφονία 1.200 πολιτών και την ομηρία 253 ομήρων από μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας έχει αναφέρει ότι τουλάχιστον 27.585 Παλαιστίνιοι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί κατά τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ, ενώ χιλιάδες άλλοι φοβούνται ότι θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ