Νέα
  • ΓΔ: 1443.99 -0.33%
  • Τζίρος: 1,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων με την Κίνα - Συνάντηση Κουλέμπα-Ουάνγκ Γι

Dmitri Kuleba
AP Photo

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι συζήτησε με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, για τις προοπτικές ως προς την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία κοντεύει να συμπληρώσει δυο χρόνια.

Η συνάντηση εγγράφεται στην προσπάθεια του Κιέβου να ενισχυθεί η διμερής σχέση με το Πεκίνο. «Συναντήθηκα με τον Κινέζο ομόλογό μου Ουάνγκ Γι για να συζητήσουμε σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, το εμπόριο, καθώς και την ανάγκη και την ανάγκη να αποκατασταθεί δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία, ανέφερε ο κ. Κουλέμπα μέσω X (του πρώην Twitter), αναφερόμενος στη συζήτηση που είχαν στο Μόναχο, στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης για την ασφάλεια. 

Ακόμη, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως συζητήθηκε το σχέδιο του Κιέβου να οργανώσει διεθνή σύνοδο ειρήνης, που έχει συμφωνήσει να φιλοξενήσει η Ελβετία.

Οι δυο άνδρες «συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστούν οι επαφές Ουκρανίας-Κίνας σε όλα τα επίπεδα» και να «συνεχίσουν τον διάλογό τους».

Η Κίνα έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον μία από τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις ενόψει αυτής της συνόδου. Το κινεζικό ΥΠΕΞ δεν έχει αναφερθεί στη συνάντηση του επικεφαλής του με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Η Κίνα προωθεί ειρηνευτικές συνομιλίες

Ωστόσο στη δημόσια παρέμβασή του στη διάσκεψη, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας τόνισε πως το Πεκίνο επιμένει να προωθεί τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών και θέλει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης.

Η Ουκρανία θα ήθελε η Κίνα να ταχθεί υπέρ του σχεδίου 10 σημείων που έχει καταρτίσει και περιλαμβάνει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη που κατέχουν, την επαναφορά σε ισχύ των μετασοβιετικών συνόρων του 1991 και τη δημιουργία πλαισίου προκειμένου να λογοδοτήσει η Μόσχα για την εισβολή και τον πόλεμο.

Η Κίνα —που έχει «στρατηγική εταιρική σχέση», «χωρίς όρια», όπως λέει, με τη Ρωσία— δημοσιοποίησε πέρυσι δικό της σχέδιο, που καλεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, διαπραγμάτευση και άρση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Το κείμενο που δημοσιοποίησε αντιμετωπίστηκε με ψυχρότητα στη Δύση και στο Κίεβο.

Η Ουκρανία θέλει τη στήριξη χωρών του Νότου

Η Ουκρανία κάνει προσπάθειες να εξασφαλίσει τη στήριξη χωρών της Αφρικής και άλλων χωρών του λεγόμενου παγκόσμιου νότου, όπου η Ρωσία έχει πλεονέκτημα εξαιτίας των δεσμών που ανάγονται στην εποχή της σοβιετικής ένωσης.

Η Κίνα «δεν δημιούργησε την κρίση στην Ουκρανία, ούτε είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο μέρος της, αλλά δεν καθίσαμε απλά να παρακολουθούμε τη φωτιά», ούτε « εκμεταλλευθήκαμε (τη σύρραξη) για να αποκομίσουμε κέρδη», τόνισε ο κ. Ουάνγκ.

Η Κίνα διαβεβαιώνει πως ασκεί πολιτική μη ανάμιξης σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, ενώ προσπαθεί να αυτοπροβάλλεται ως υπεύθυνος παράγοντας σε διεθνές επίπεδο, καλώντας οι διαφωνίες να επιλύονται μέσω διαλόγου.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών τόνισε στη διάσκεψη πως η χώρα του θέλει να αρχίσουν συνομιλίες το συντομότερο, για να αποτραπούν όσο περισσότεροι θάνατοι είναι δυνατό και στις δυο χώρες. «Όσο υπάρχει έστω αχτίδα ελπίδας για ειρήνη, δεν θα εγκαταλείψουμε», είπε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ