Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς

Γάζα, 15-10-2023
Πηγή: AP

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς έχει λάβει προσχέδιο πρότασης, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που γίνονται στο Παρίσι με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο με το Ισραήλ, το οποίο προβλέπει την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων για 40 ημέρες και την ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους σε αναλογία δέκα προς έναν, δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγήμε γνώση των συζητήσεων. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά στελέχη της Χαμάς έλεγαν ότι οι δηλώσεις του είναι πρόωρες καθώς εξετάζουν τη σχετική πρόταση. 

Η πρόταση προβλέπει επίσης ότι θα επισκευαστούν τα νοσοκομεία και τα αρτοποιεία στη Γάζα, 500 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέρχονται καθημερινά στον θύλακα και χιλιάδες σκηνές και τροχόσπιτα θα παραδοθούν σε όσους έχουν χάσει τα σπίτια τους. 

Ανταλλαγή 40 Ισραηλινών ομήρων με 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους

Το προσχέδιο αναφέρει ότι η Χαμάς θα αφήσει ελεύθερους 40 Ισραηλινούς ομήρους - περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών κάτω των 19 ετών, ατόμων άνω των 50 ετών και ασθενών.. Από την πλευρά του το Ισραήλ θα απελευθερώσει 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους και δεν θα τους ξανασυλλάβει. 

Οι συζητήσεις μοιάζουν να είναι η πιο σοβαρή προσπάθεια εδώ και εβδομάδες να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

Οι μεσολαβητές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για κατάπαυση του πυρός με την ελπίδα να αποτρέψουν μια ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Μπάιντεν: Το Ισραήλ θα αναστείλει την επίθεση την περίοδο του Ραμαζανιού

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να αναστείλει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα την περίοδο του Ραμαζανιού, το οποίο διαρκεί από τις 10 Μαρτίου ως τις 9 Απριλίου.

«Το Ραμαζάνι φθάνει και υπάρχει συμφωνία των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, ώστε να μας δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους» που εξακολουθούν να κρατούνται στον Γάζα, είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεσμεύθηκε ότι θα καταστήσει δυνατή την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Ράφα, προτού εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εκεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ