Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Η «μπάλα» στο γήπεδο της Τεχεράνης - Ο ρόλος της Χαμάς και ο Ψυχρός Πόλεμος στη Μ.Ανατολή

Το Ισραήλ  αντεπιτέθηκε στο Ιράν το πρωί της Παρασκευής, χτυπώντας στρατιωτική τοποθεσία σε μια επιχείρηση drone που ήταν περιορισμένης κλίμακας προκαλώντας μικρές ζημιές. Η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία σπάνια μιλάει για συγκεκριμένες στρατιωτικές ενέργειες που συνδέονται με το Ιράν, δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει την επίθεση. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο Bloomberg, επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από αυτό.

Oι διεθνείς αντιδράσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας είπε ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τις ΗΠΑ την τελευταία στιγμή και ότι η Ουάσιγκτον δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο περιστατικό. «Η μικρή κλίμακα της επίθεσης» οφείλεται εν μέρει στις προσπάθειες της Ομάδας των G7 να συγκρατήσει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου, είπε ο Αντόνιο Ταγιάνι σε δημοσιογράφους στο Κάπρι την Παρασκευή. Μίλησε μετά από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G-7.

Η μπάλα στο Ιράν

«Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ιράν», δήλωσε ο Ζιάντ Νταούντ, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Bloomberg Economics. «Το πιο πιθανό σενάριο είναι να αποφευχθεί η κλιμάκωση μέσω μιας άλλης άμεσης επίθεσης στο Ισραήλ».

Πολλοί αναλυτές είχαν πει ότι η στόχευση των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν θα ήταν η πιο επικίνδυνη και επιθετική επιλογή για το Ισραήλ, με επιθέσεις σε μη πυρηνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κυβερνοεπιθέσεις μεταξύ των λιγότερο κλιμακωτικών επιλογών.

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι το Ισραήλ επέλεξε μια «συμβολική επίθεση» που δεν θα αναγκάσει το Ιράν να απαντήσει επιθετικά, δήλωσε ο απόστρατος Ισραηλινός στρατηγός Israel Ziv στο κανάλι 12 της χώρας.

Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί

Οι New York Times ανέφεραν ότι χτυπήθηκε μια στρατιωτική αεροπορική βάση κοντά στο Ισφαχάν. Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ την Πέμπτη ότι σχεδίαζε να απαντήσει σε αντίποινα μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Bloomberg. Ο Antony Blinken, επίσης στη συνεδρίαση της G7, αρνήθηκε να σχολιάσει, πέρα ​​από το ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται.

Να σημειωθεί πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εκεί είναι ασφαλείς, ανέφερε η κρατική τηλεόραση και η πυρηνική επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών.

Καμία απάντηση από το Ιράν

Οι πτήσεις ανεστάλησαν στο Ισφαχάν και στις ιρανικές πόλεις Τεχεράνη και Σιράζ, καθώς και στα αεροδρόμια στα δυτικά σύνορα της χώρας, αλλά αυτοί οι περιορισμοί σύντομα χαλαρώθηκαν.

Δεν υπήρξε καμία ιρανική απάντηση κατά του Ισραήλ για την ολονύκτια ισραηλινή επίθεση αντιποίνων στην Ισλαμική Δημοκρατία. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν έκτοτε ότι ήταν ισραηλινή επίθεση, ωστόσο οι ηγέτες του Ιράν προσπαθούν απεγνωσμένα να την υποβαθμίσουν, λέγοντας ότι δεν προκάλεσε ζημιές και ότι αρκετές αναφερόμενες εκρήξεις ήταν στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα της αναχαίτισης μερικών drones από την αεράμυνα του Ιράν. , ιδιαίτερα πάνω από την πόλη του Ισφαχάν, όπου βρίσκεται μια βασική πυρηνική εγκατάσταση. 

Ο Πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Rais έκανε μια προγραμματισμένη ομιλία την Παρασκευή και δεν ανέφερε την ολονύκτια επίθεση στο ιρανικό έδαφος , μόνο τις επιθετικές επιχειρήσεις του περασμένου Σαββάτου κατά του Ισραήλ: «Η επιχείρηση True Promise οδήγησε σε εξουσία, ενότητα και συνοχή στη χώρα», είπε ο Raisi.

Καμία ιρανική πυρηνική εγκατάσταση δεν αναφέρθηκε ότι υπέστη ζημιές...

«Σήμερα, όλες οι πολιτικές ομάδες και φατρίες πιστεύουν ότι αυτή η απάντηση ήταν απαραίτητη και μια μεγάλη τιμή για τη χώρα»,  πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος, χωρίς να λέει τίποτα περισσότερο για την ισραηλινή επίθεση λίγες ώρες πριν.

Θα απαντήσει η Τεχεράνη;

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα η Τεχεράνη διαρρέει πως δεν έχει σχέδια για περαιτέρω αντίποινα μετά την παράξενη σε βαθμό κλίμακας απάντηση από το Ισραήλ.

Επισήμως, το Ιράν και τα κρατικά του μέσα ενημέρωσης αναφέρονται πως το περιστατικό της επίθεσης έγινε από «εισβολείς», ενώ δεν κατονομάζουν εύκολα το Ισραήλ, δηλώνοντας επίσης ότι η επίθεση «απέτυχε».

Το Reuters χαρακτήρισε τη στάση του Ιράν ως «μια απάντηση που φαινόταν μετρημένη για την αποτροπή του πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή».

Σιωπηρή αναγνώριση

Η Washington Post αναγνωρίζει επίσης τη σιωπηλή απάντηση των ιρανικών μέσων ενημέρωσης μετά από γεγονότα της νύχτας:

«Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν δεν ανέφεραν αρκετές πληροφορίες στα ρεπορτάζ τους για τη χθεσινή επίθεση, υποστηρίζοντας ότι τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν είχαν αναχαιτίσει «τρία μικρά drones» στην επαρχία Ισφαχάν . Δεν υπήρξαν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Ισφαχάν, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας  την Παρασκευή το πρωί. Το Ισφαχάν είναι η τοποθεσία του μεγαλύτερου πυρηνικού ερευνητικού συγκροτήματος του Ιράν.

Ισραηλινές πηγές ανέφεραν στην Post ότι δεν είναι σαφές γιατί το Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Ισραήλ εμπλέκεται. θα μπορούσαν να μείνουν σιωπηλοί, λένε. Θα μπορούσαν να έχουν διατηρήσει την αξιοπρέπεια του Ιράν και να αποφύγουν την κλιμάκωση της κατάστασης από μόνοι τους».

Ο ρόλος της Χαμάς και οι σκέψεις Νετανιάχου

Με τις έως τώρα πληροφορίες υπάρχει σε αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει μόνο η Χαμάς φαίνεται να είναι απογοητευμένη που τελείωσε(;) η προοπτική μιας πιο σκληρής διένεξης μεταξύ Ισραήλ - Ιράν.

Η ηγεσία της Χαμάς πιθανότατα πίστευε ότι αυτή είναι η αρχή του «μεγάλου πολέμου» για την άμυνα της Γάζας -ο οποίος μπορεί ακόμα να έρθει.

Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί, πως ο Νετανιάχου αντιμετώπισε ένα δίλημμα αυτή την εβδομάδα. Ενώ πολλά από τα ακροδεξιά μέλη του συνασπισμού του επέμειναν σε μια σταθερή απάντηση, η ισραηλινή κοινή γνώμη διχάστηκε ως προς το εάν η χώρα έπρεπε να αντιδράσει καθόλου. Πολλοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση, είπαν ότι δεν αξίζει να προκληθεί το Ιράν και να τεθούν οι δεσμοί του Ισραήλ με τις ΗΠΑ.

Το Ισραήλ βρίσκεται πάνω από έξι μήνες στον πόλεμο στη Γάζα και σύμφωνα με πληροφορίες σκοπεύει να επιτεθεί στην πόλη της Ράφα, όπου είναι εγκατεστημένοι αρκετές χιλιάδες μαχητές της Χαμάς. Πολλοί στη χώρα θέλουν η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση της σύγκρουσης ενάντια στην υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα που ξεκίνησε μια θανατηφόρα εισβολή στις 7 Οκτωβρίου.

Ψυχρό κλίμα στη Μέση Ανατολή

Με τον πόλεμο στη Μ.Ανατολή να συνεχίζεται καθημερινά, ο πλανήτης παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τη στάση των μεγάλων δυνάμεων, με τη Ρωσία και την Κίνα να κρατούν διπλωματική στάση αλλά εμμέσως πλην σαφώς να στηρίζουν το Ιράν και τα συμφέροντα της Παλαιστίνης, ενώ από την άλλη πλευρά, αντίπαλο δέος στη «συμμαχία του κακού» βρίσκονται ΗΠΑ, Γαλλία και ΕΕ με τις κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν να έχουν φέρει στο προσκήνιο εκ νέου μνήμες του παρελθόντος όταν ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσία είχε επισκιάσει τις όποιες διπλωματικές ενέργειες είχαν συμβεί.

Ετσι και τώρα μπορεί μεν οι G7 να επιθυμούν διπλωματική λύση στη διένεξη Ισραήλ - Ιραν, όμως από την άλλη δεν μπορούν να «τιθασεύσουν» Κίνα και Ρωσία που φαίνονται αποφασισμένες να διεκδικήσουν και εκείνες κομμάτι από την «πίτα της Μ.Ανατολής».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ