Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Η Γερμανία βάζει φραγμό στις φτηνές on line εισαγωγές προϊόντων από Shein και Temu

Πηγή: AP

Φραγμό στις αφορολόγητες εισαγωγές στην ΕΕ φτηνών ρούχων και μίας σειράς άλλων προϊόντων, όπως αξεσουάρ και gadgets που κατασκευάζονται στην Κίνα, από τις διαδικτυακές εταιρείες πωλήσεων Shein και Temu, θέλει να βάλει η Γερμανία.

Το Βερολίνο υποστηρίζει την αναθεώρηση του τελωνειακού καθεστώτος που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για να σταματήσει την απαλλαγή από φόρους για ηλεκτρονικές εισαγωγές δεμάτων αξίας έως 150 ευρώ, η οποία βοήθησε την Shein και την Temu να κατακτήσουν μερίδιο αγοράς.

Οι επικριτές της Shein και της Temu στις ΗΠΑ έχουν διαμαρτυρηθεί ότι και εκεί οι εταιρείες χρησιμοποιούν μία απαλλαγή από τους φόρους εισαγωγής για να ανταγωνίζονται άλλες εταιρείες και να αποφεύγουν τους τελωνειακούς ελέγχους των προϊόντων τους.

Η δασμολογική απαλλαγή βοηθά τις δύο εταιρείες, οι οποίες πωλούν προϊόντα και στην Ελλάδα, να προσφέρουν φορέματα με μόλις 8 δολάρια και έξυπνα ρολόγια με 25 δολάρια σε αγοραστές σε όλο τον κόσμο.

Η Shein επιταχύνει τις προετοιμασίες για την εισαγωγή της μετοχής της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά την προσπάθεια εισαγωγής στη Νέα Υόρκη που αντιμετώπισε αντιδράσεις στο Κογκρέσο.

Πιέσεις από την HDE

Η κύρια ένωση λιανικού εμπορίου της Γερμανίας, η Handelsverband Deutschland (HDE), ασκεί πιέσεις στη γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η απαλλαγή έχει ενθαρρύνει τη μαζική αύξηση των μικρών δεμάτων που εισέρχονται στην ΕΕ από διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Shein και η Temu και ότι οι τελωνειακές αρχές δεν έχουν την ικανότητα να ελέγχουν ότι τα προϊόντα συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ «έχει διαμηνύσει ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 150 ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε η HDE στο Reuters.

Πρόταση της Κομισιόν για νέα τελωνειακή νομοθεσία

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι χαιρετίζει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε «προτάσεις για την προσαρμογή της ευρωπαϊκής τελωνειακής νομοθεσίας στις προκλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου», αναφερόμενο σε ένα ευρύτερο σχέδιο μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, η Shein δήλωσε: «Επιδιώκουμε να συμμορφωνόμαστε με όλους τους σχετικούς τοπικούς νόμους και κανονισμούς των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, συμπεριλαμβανομένης της τελωνειακής και φορολογικής συμμόρφωσης».

Η ΕΕ συζητά την κατάργηση του ορίου στο πλαίσιο ενός σχεδίου τελωνειακής μεταρρύθμισης που πρότεινε η Επιτροπή τον Μάιο του 2023.

Shein: Είμαστε ανταγωνιστικοί λόγω της τεχνολογίας μας

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή κατάργηση του ορίου από την ΕΕ, η Shein δήλωσε: «Σε αντίθεση με κάποιες διαδεδομένες εσφαλμένες αντιλήψεις, διατηρούμε τις τιμές προσιτές μέσω του επιχειρηματικού μας μοντέλου που βασίζεται στην τεχνολογία και την ευέλικτη αλυσίδα εφοδιασμού».

Η Temu, η οποία ανήκει στον κινεζικό διαδικτυακό λιανοπωλητή Pinduoduo Holdings, αρνήθηκε επίσης ότι η ανάπτυξή της οφείλεται κυρίως στην πολιτική αφορολόγητων εισαγωγών. «Οι πρωταρχικοί παράγοντες πίσω από την ταχεία επέκταση και την αποδοχή μας από την αγορά είναι η αποτελεσματικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού και οι λειτουργικές επιδόσεις που έχουμε καλλιεργήσει όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος της Temu στο Reuters.

Συζήτηση στη νέα Ευρωβουλή

Η βιομηχανική ένωση Ecommerce Europe, στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται η Amazon και το eBay, δήλωσε ότι η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου θα αύξανε τις εμπορικές τριβές και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίποινα από βασικούς εμπορικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για την τελωνειακή μεταρρύθμιση σε μια προκαταρκτική ψηφοφορία τον Μάρτιο, αλλά το νομοσχέδιο θα αξιολογηθεί περαιτέρω μετά τις ευρωεκλογές στις αρχές Ιουνίου από το νέο ευρωκοινοβούλιο.

Δύο δισεκατομμύρια δέματα με δηλωθείσα αξία μικρότερη από 150 ευρώ έφτασαν στην ΕΕ από τρίτες χώρες το 2023, σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία αναφέρει ότι «ο τεράστιος όγκος του ηλεκτρονικού εμπορίου δοκιμάζει τα όρια των τελωνείων».

Η Κομισιόν ανέφερε επίσης ότι η δασμολογική απαλλαγή ενθαρρύνει τους πωλητές να διασπούν τις αποστολές και ότι έως και το 65% των δεμάτων υποτιμάται για να επωφεληθεί από τη φοροαπαλλαγή.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ