Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Διάταγμα - απάντηση Πούτιν στις αμερικανικές κυρώσεις - Επιτρέπει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ

Πηγή: AP Photo

Η Ρωσία θα προσδιορίσει ακίνητα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων τίτλων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποζημίωση για ζημίες που υπέστησαν ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε κατάσχεσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία

Οι διαπραγματευτές των G7 συζητούσαν επί εβδομάδες πώς να εκμεταλλευτούν καλύτερα ρωσικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μεγάλα νομίσματα και κρατικά ομόλογα, τα οποία πάγωσαν λίγο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η ικανότητα της Ρωσίας να αντιμετωπίσει αντίποινα αν οι δυτικοί ηγέτες κατασχέσουν τα παγωμένα περιουσιακά της στοιχεία έχει υποχωρήσει εξαιτίας της μείωσης των ξένων επενδύσεων, αλλά μπορεί να αναζητήσει μετρητά από ιδιώτες επενδυτές, δήλωσαν αξιωματούχοι και οικονομολόγοι στο Reuters αυτό το μήνα.

Το διάταγμα

Το διάταγμα της Πέμπτης ανέφερε ότι μια ρωσική οντότητα μπορεί να ζητήσει από ένα ρωσικό δικαστήριο να καθορίσει εάν η περιουσία της έχει κατασχεθεί αδικαιολόγητα και να ζητήσει αποζημίωση.

Στη συνέχεια, το δικαστήριο θα διατάξει τη μεταφορά αποζημίωσης με τη μορφή περιουσιακών στοιχείων ή περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ στη Ρωσία από έναν κατάλογο που θα καταρτιζόταν από την κυβερνητική επιτροπή της Ρωσίας για τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

Το διάταγμα απαριθμούσε τίτλους, συμμετοχές σε ρωσικές εταιρείες, ακίνητα, κινητή περιουσία και δικαιώματα ιδιοκτησίας μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στις ΗΠΑ που ενδέχεται να υπόκεινται σε κατάσχεση.

Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναγνώρισε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία κατέχει ένα σημαντκό ποσό αμερικανικής κρατικής περιουσίας και ότι οποιαδήποτε απάντηση της Ρωσίας θα ήταν ασύμμετρη, εστιάζοντας στα περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτών.

Τα περιουσιακά στοιχεία πολλών ξένων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων τόσο ιδιωτών όσο και μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων, φυλάσσονται σε ειδικούς λογαριασμούς «τύπου C» που εισήγαγε η Ρωσία λίγο μετά την αποστολή του στρατού της στην Ουκρανία και την επίθεση από ένα μπαράζ δυτικών κυρώσεων τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα χρήματα σε αυτούς τους λογαριασμούς δεν μπορούν να μεταφερθούν εκτός Ρωσίας χωρίς άδεια από τις ρωσικές αρχές.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον ψήφισε νομοθεσία που επιτρέπει στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αμερικανικές τράπεζες και να τα μεταφέρει στην Ουκρανία, κάτι που η Ρωσία έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει παράνομο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ