Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Η επόμενη μέρα της Γαλλίας μετά τη μεγάλη ανατροπή: Εν μέσω αβεβαιότητας ξεκινούν συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης

Από την έκπληξη στη διαπραγμάτευση: Η γαλλική πολιτική τάξη ξεκινά σήμερα συνομιλίες για το σχηματισμό νέας πλειοψηφίας και τον ορισμό νέου πρωθυπουργού, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που ανέδειξαν μια κατακερματισμένη Εθνοσυνέλευση.

Η άκρα δεξιά, που προσδοκούσε να κερδίσει, κατατάσσεται τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, λόγω του «front républicain», της δημοκρατικής συμμαχίας αριστεράς και κέντρου που σχηματίστηκε για να την αποκλείσει από την εξουσία, παρά την ενίσχυσή της (135-145 έδρες).

Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, με την εύθραυστη συμμαχία της αριστεράς που καλείται να διαχειριστεί εσωτερικές προκλήσεις, και την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν στη δεύτερη θέση χωρίς δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης, η Γαλλία σε πολιτική ατμόσφαιρα τόσο άνευ προηγουμένου, όσο και γεμάτη αβεβαιότητες.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) διέψευσε τα προγνωστικά, αναδεικνύοντας πρώτη δύναμη στην Εθνοσυνέλευση με 177-198 έδρες, μπροστά από τους μακρονιστές. Παρά την έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας (289 έδρες), η αριστερά γνωρίζει ότι κανένας πολιτικός υπολογισμός δεν μπορεί να την αγνοήσει.

Ωστόσο, η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) της συμμαχίας, με ηγέτη τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, αντιμετωπίζει εντάσεις και αποξένωση κεντρώων, ενώ ορισμένοι ακόμη και στο στρατόπεδό του τον θεωρούν προκλητικό.

Η βουλεύτρια του LFI, Κλεμεντίν Οτέν, κάλεσε την κοινοβουλευτική ομάδα του NFP να προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό, όχι τον Φρανσουά Ολάντ ή τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, ευχόμενη να βρεθεί ισορροπημένος υποψήφιος.

Ο βουλευτής Φρανσουά Ρουφέν, που έχει αποχωρήσει από το LFI, πρότεινε κυβέρνηση με ευαισθησία για τους Γάλλους, υπονοώντας τον Μελανσόν, τον οποίο κατηγορούν για ρητορική σύγκρουσης.

Η δημοσκόπος Κριστέλ Κραπλέ του BVA επισήμανε αβεβαιότητες για τον ρόλο του LFI και την ισορροπία με τους σοσιαλιστές, αναρωτώμενη ποιος θα κυβερνήσει και με ποιο πρόγραμμα.

Η προεδρική παράταξη του Μακρόν κατέλαβε τη δεύτερη θέση (152-169 έδρες), κάτι μη αναμενόμενο μετά τον πρώτο γύρο. Ο Μακρόν αναμένει τη νέα σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης πριν επιλέξει νέο πρωθυπουργό, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, θα υποβάλει παραίτηση, αλλά δηλώνει έτοιμος να παραμείνει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο αρχηγός της προεδρικής παράταξης, Στεφάν Σεζουρνέ, δήλωσε ότι καμιά απόλυτη πλειοψηφία δεν μπορεί να σχηματιστεί από τους ακραίους και η απερχόμενη πλειοψηφία θα θέσει προϋποθέσεις σε κάθε συζήτηση.

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) σημείωσε άνοδο στην Εθνοσυνέλευση, αν και τερμάτισε τρίτος, μακριά από την πλειοψηφία που προσδοκούσε. Η επικεφαλής, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι η νίκη αναβλήθηκε και κατηγόρησε το «δημοκρατικό μέτωπο».

Το RN παραμένει στην αντιπολίτευση με αυξημένη δύναμη και η Λεπέν εστιάζει στις προεδρικές εκλογές του 2027, παρά την απογοήτευση από τα αποτελέσματα.

Χθες, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Place de la République στο Παρίσι για να γιορτάσουν, τραγουδώντας τη Marseillaise, ενώ σε άλλη πλατεία υποστηρικτές της αριστεράς εξέφραζαν την ανακούφισή τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - AFP

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ