Η εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα την περασμένη Κυριακή σημειώθηκε όταν οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ άρχισαν να προκαλούν μεγάλη ζημιά στην αμερικανική και την κινεζική βιομηχανία, με τις παραγγελίες να μειώνονται απότομα τον Απρίλιο, μετά την αποθεματοποίηση που προηγήθηκε τους περασμένους μήνες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Μεταβλητότητας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας της GEP.
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε προβλέπει τη δραστική μείωση των αμοιβαίων δασμών στο εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου - στο 30% στις ΗΠΑ και στο 10% από την Κίνα από 145% και 125%, αντίστοιχα - για ένα διάστημα 90 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιχειρηθεί η εξεύρεση μίας μόνιμης λύσης.
«Η αναστολή των δασμών αποτελεί σημαντική ανακούφιση για τις βιομηχανίες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα», δήλωσε ο John Piatek, αντιπρόεδρος συμβουλευτικών υπηρεσιών της GEP.
«Ο Δείκτης μεταβλητότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας μας δείχνει ότι η ζήτηση για μεταποιητικά προϊόντα της Κίνας μειώνεται απότομα και οι βιομηχανίες στις ΗΠΑ αποθεματοποιούσαν για να προφυλαχθούν από τους δασμούς».
Διαβάστε επίσης: Τραμπ: Eχουμε πλαίσιο πολύ γερής συμφωνίας με την Κίνα για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος
Μείωση επενδύσεων
Ο ίδιος σημειώνει, ωστόσο, ότι η εμπορική συμφωνία δεν θα καταλαγιάσει γρήγορα την ανησυχία των αμερικανικών μεταποιητικών επιχειρήσεων για το πώς θα μειώσουν μακροπρόθεσμα τους κινδύνους που σχετίζονται με την Κίνα.
«Καθώς ελίσσονται για να μειώσουν το ρίσκο και να περιορίσουν την έκθεση στην Κίνα, το ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο και η αβεβαιότητα θολώνουν τις προοπτικές των βιομηχανιών και εξασθενούν τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και την αλυσίδα εφοδιασμού τους», πρόσθεσε.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Μεταβλητότητας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας της GEP παρακολουθεί τις συνθήκες ζήτησης, τις ελλείψεις, το κόστος μεταφοράς, τα αποθέματα και τις ανεκτέλεστες παραγγελίες με βάση μηνιαία έρευνα 27.000 επιχειρήσεων.
«Τα πρώτα κύματα του δασμολογικού πολέμου έχουν πλήξει τις παγκόσμιες βιομηχανίες», δήλωσε ο Piatek. Τα στοιχεία για τη μεταβλητότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας προειδοποιούν για το τι θα επακολουθήσει, εάν η προσωρινή αναστολή των δασμών από τις ΗΠΑ και την Κίνα δεν παραταθεί μόνιμα μετά την πάροδο των 90 ημερών και ο εμπορικός πόλεμος κλιμακωθεί εκ νέου.
Τα στοιχεία έδειξαν μια απότομη αύξηση της μεταβλητότητας, σε σχήμα που μοιάζει με «μπαστούνι του χόκεϊ» τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Piatek, με τις βορειοαμερικανικές εταιρείες να συσσωρεύουν αποθέματα με ρυθμό που χαρακτήρισε «ανησυχητικό». Ταυτόχρονα, «εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια ότι οι επιχειρήσεις αναμένουν βραδύτερη ζήτηση και ελλείψεις στην προσφορά», είπε.
Η αγοραστική δραστηριότητα των βιομηχανιών στην Ασία ήταν η ασθενέστερη από τον Δεκέμβριο του 2023.
Διαβάστε επίσης: Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας: Αισιοδοξία αλλά και επιφυλάξεις από αναλυτές
Φωτεινό σημείο η Ευρώπη
Φωτεινό σημείο στην πίεση αυτή ήταν η Ευρώπη, όπου η ύφεση του μεταποιητικού τομέα πλησιάζει στο τέλος της. Η Βρετανία, η πρώτη χώρα που υπέγραψε προκαταρκτική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, κατέγραψε σημαντική αδυναμία στη μεταποίηση, με τη δραστηριότητα των προμηθευτών να μειώνεται σε ποσοστό κοντά σε χαμηλό ρεκόρ με βάση τα στοιχεία των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Ωστόσο, η δυναμικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας στη Γερμανία και τη Γαλλία, η οποία υπολειτουργούσε κατά το προηγούμενο έτος, έδειξε σημάδια ανάπτυξης, αλλά ο Piatek προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν οι συνθήκες του παγκόσμιου εμπορίου επιδεινωθούν.
Με πληροφορίες από CNBC