Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Δολάριο: Aπώλειες σε χαμηλό 2 ετών μετά την παράταση της αναστολής των δασμών στην ΕΕ

Δολάρια / Πηγή: Pixabay
Δολάρια / Πηγή: Pixabay

Ένας δείκτης του δολαρίου διολίσθησε προς το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν δύο χρόνια μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναβάλει την επιβολή υψηλότερων δασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που ενίσχυσε άλλα νομίσματα με ισχυρούς δεσμούς με το παγκόσμιο εμπόριο.

Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index υποχώρησε έως και 0,4% νωρίτερα και οδεύει προς ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Ιούλιο του 2023. Τα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των δολαρίων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, καθώς και το ευρώ σημείωσαν άνοδο μετά τη δήλωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα παρατείνει την προθεσμία για την ΕΕ να αντιμετωπίσει δασμούς 50% έως τις 9 Ιουλίου.

Η καθυστέρηση των δασμών της ΕΕ «είδε το συναίσθημα να ανακάμπτει, βοηθώντας το δολάριο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας ειδικά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ», δήλωσε ο Felix Ryan, αναλυτής της Australia and New Zealand Banking Group Ltd. στο Σίδνεϊ.

Ο δείκτης δολαρίου έχει χάσει περισσότερο από 7% μέχρι στιγμής το 2025 και πρόκειται να εξαλείψει όλα τα περσινά κέρδη του (το 2024 είχε σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2015). Η ζήτηση των επενδυτών για δολάρια εξασθενεί εν μέσω της ανησυχίας για τους δασμούς και της ανησυχίας για τα οικονομικά της αμερικανικής κυβέρνησης που υποκινείται από τα σχέδια για παράταση των φορολογικών περικοπών που εφάρμοσε ο Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία.

«Ενώ οι αντίθετοι άνεμοι του δολαρίου ΗΠΑ είναι ισχυροί, συμπεριλαμβανομένης της ανησυχίας για τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ και τους δασμούς, η τοποθέτηση στο δολάριο ΗΠΑ είναι ήδη αρκετά αρνητική έναντι ορισμένων νομισμάτων», ιδίως έναντι του γεν, πρόσθεσε ο Ράιαν.

Η αναστολή των δασμών για την ΕΕ ενίσχυσε τόσο τα νομίσματα της Ομάδας των 10 όσο και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών τη Δευτέρα.

Το δολάριο Αυστραλίας αυξήθηκε έως και τα 65,37 σεντς ΗΠΑ, ενώ το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας έκανε άλμα στα 60,32 σεντς ΗΠΑ, στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Νοέμβριο. Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,5% στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο.

Το δολάριο της Ταϊβάν κέρδισε στο ισχυρότερο από τις αρχές Μαΐου, ενώ το πέσο των Φιλιππίνων έφτασε για λίγο στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2023.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα 10ετή ομόλογα του Δημοσίου υποχώρησαν σε βαθμό που θα σήμαινε άνοδο των αποδόσεων κατά περισσότερες από τρεις μονάδες βάσης. Η διαπραγμάτευση των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ σε μετρητά είναι κλειστή παγκοσμίως λόγω αμερικανικής αργίας.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ