Νέα
  • ΓΔ: 875.83 -2.60%
  • Τζίρος: 48,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΕ: 6 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την υποδοχή των προσφύγων

Χρηματοδότηση από την ΕΕ στην Τουρκία για την υποδοχή μεταναστών
Πηγή: Eurokinissi

Η Τουρκία έλαβε σήμερα 6 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντάλλαγμα της υποδοχής των προσφύγων. Η συμφωνία είχα υπογραφεί στις Βρυξέλλες ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός των Σύριων προσφύγων από τις χώρες τις ΕΕ.

Βάσει της συμφωνίας, η Τουρκία δέχθηκε την επιστροφή στο έδαφός της όλων των μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων και των σύριων αιτούντων άσυλο. Σε αντάλλαγμα, 6 δισεκατομμύρια ευρώ καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των 3,6 εκατομμυρίων προσφύγων που φιλοξενούνται στο τουρκικό έδαφος.

Σημειώνεται πως η εν λόγω βοήθεια δεν θα δοθεί στην τουρκική κυβέρνηση αλλά θα χρηματοδοθούν ειδικά προγράμματα για τους πρόσφυγες.

«Σήμερα ολοκληρώνουμε την διάθεση των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη των προσφύγων και την υποδοχή τους στην Τουρκία», ανακοίνωσε ο πρέσβης Νικολάους Μάιερ-Λάντρουτ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία.

Στον παρελθόν η Άγκυρα θεωρούσε ανεπαρκή την βοήθεια από της Ένωσης, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν την είχε κατηγορήσει ότι δεν τηρεί τις οικονομικές τις υποχρεώσεις ως προς την κάλυψη των προσφύγων.

Από τα 6 δισεκατομμύρια της προβλεπόμενης βοήθειας, τα 4,7 δισεκατομμύρια διατέθηκαν τον Μάρτιο, εκ των οποίων τα 3,2 έχουν ήδη εκταμιευθεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, ο τούρκος πρόεδρος είχε ωστόσο δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι η Τουρκία είχε δαπανήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποδοχή των προσφύγων.

Η ανακοίνωση της ΕΕ για την διάθεση του συνολικού ποσού της βοήθειας γίνεται μία εβδομάδα μετά την απόφαση επιβολής κυρώσεων των Βρυξελλών κατά της Άγκυρας για τις «παράνομες και επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την βούλησή της «να συνεχίσει να χορηγεί χρηματική βοήθεια προς τους σύριους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία και να συνεργάζεται στον τομέα της υπεύθυνης διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ