Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ο κορονοϊός χτύπησε την αγορά εργασίας

Ο κορονοϊός «κατάπιε» την αγορά εργασίας. Μεταξύ των πληττόμενων κλάδων, η εστίαση / Πηγή: Unsplash
Ο κορονοϊός «κατάπιε» την αγορά εργασίας. Μεταξύ των πληττόμενων κλάδων, η εστίαση / Πηγή: Unsplash

Ανακάτεμα της εργασιακής τράπουλας προκάλεσε ο κορονοϊός με πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα να βάλλονται τόσο πολύ που να αναγκάζουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις να επαναπροσδιορίσουν τους εαυτούς τους.  

Σύμφωνα με την ανάλυση του Εντουάρντο Πόρτερ στους New York Times, ειδικά στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, το πιο πιθανό είναι μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού να δούμε τον οριστικό θάνατο ορισμένων επαγγελμάτων.  

Αυτή η τεράστια εργασιακή αλλαγή θα σηματοδοτήσει τη δεινή θέση στην οποία θα βρεθούν εκατοντάδες εκατομμύρια χαμηλόμισθοι ανά τον κόσμο, στον τομέα της εστίασης, του λιανεμπορίου, του ξενοδοχειακού τουρισμού, των μεταφορών, των τεχνών κα.  

Όπως αναφέρει η οικονομολόγος του Brookings Institution Μαρκέλα Εσκομπάρι, ακόμη κι αν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει, το κακό που έκανε ο κορονοϊός θα είναι ανεπανόρθωτο για κάποιους και κυρίως για αυτούς που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση.

Ελέγχοντας τα δεδομένα της τελευταίας 16ετίας, η Εσκομπάρι προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι που δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα της πανδημίας από την άνοιξη και μετά, θα δυσκολευτούν περισσότερο από όλους να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας. Οδηγοί ταξί, καλλιτέχνες, σερβιτόροι, υπάλληλοι πωλήσεων σε καταστήματα λιανεμπορίου κ.α. θα συναντήσουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στο να αλλάξουν επαγγελματικό αντικείμενο στη μετά-κορονοϊού εποχή.  

Ο κορονοϊός προκάλεσε μια οξεία κι απότομη αλλαγή στην αγορά εργασίας. Έτσι, εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο, θα χρειαστούν ακόμα περισσότερο χρόνο από ό,τι άλλοι για να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας από ό,τι υπολογίζαμε στην αρχή της κρίσης.  

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει ο Πίτερ Μπερντ του Greater Houston Partnership, η πανδημία έφερε τα πάνω - κάτω και στο εργασιακό περιβάλλον με την ραγδαία αύξηση της ζήτησης του αυτοματισμού και της δυνατότητας τηλεργασίας με τη χρήση υψηλών τεχνολογικών μέσων.  

Αυτό που τονίζεται από τον αρθρογράφο της νοεϋορκέζικης εφημερίδας είναι ότι το γεγονός πως θα πρέπει πολλά εκατομμύρια εργαζόμενοι είτε να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο εργασίας τους είτε να αλλάξουν εντελώς επάγγελμα, αποτελεί μια πρόκληση τεραστίων διαστάσεων για την παγκόσμια οικονομία.  

Αυτό προϋποθέτει συνεχή εκπαίδευση εκατομμύριων εργαζομένων, κάτι που απαιτεί χρόνο και χρήμα.   

Την ίδια ώρα, μια τόσο μεγάλης κλίμακας αλλαγής στον τομέα της απασχόλησης, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της παγκόσμιας οικονομίας με δεδομένο ότι θα εξαφανιστούν επαγγέλματα και θα αυξηθεί κι άλλο η ζήτηση για ψηφιακά εργαλεία.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ