Νέα
  • ΓΔ: 879.23 +0.27%
  • Τζίρος: 46,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Airbnb: Νούμερα που ζαλίζουν - Αυτά είναι τα εισοδήματα των ιδιοκτητών

Airbnb/ Πηγή: Pixabay
Airbnb/ Πηγή: Pixabay

Τα έσοδα των ιδιοκτητών καταλυμάτων στην Airbnb χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται, όπως φαίνεται και στα στοιχεία που κατέθεσε η Airbnb στη Wall Street προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να εισαχθεί στο Nasdaq. 

Στο έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Airbnb δίνει ανοιχτά τα πραγματικά στοιχεία εσόδων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και σύμφωνα με αυτά, το εισόδημα που δημιουργείται μέσω της πλατφόρμας για τους ιδιοκτήτες χαρακτηρίζεται το λιγότερο «σημαντικό», ενώ αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. 

Είναι ενδεικτικό ότι το 2019 τα έσοδα των ιδιοκτητών παγκοσμίως από τις μισθώσεις μέσω της πλατφόρμας - αυτό που ονομάζει η Airbnb «ακαθάριστη τιμή κράτησης» - ανήλθε σε 38 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ακαθάριστη τιμή κράτησης αναφέρεται στο ποσό μίσθωσης που περιλαμβάνει το κέρδος των ιδιοκτητών, αλλά και το κόστος καθαριότητας, της προμήθειας που λαμβάνει η πλατφόρμα και των φόρων μετά την ακύρωση. 

Η ακαθάριστη τιμή κράτησης σημειώνει τα τελευταία χρόνια άλμα και συγκεκριμένα το +29% το 2019 ακολούθησε το +40% το 2018. Μάλιστα, το 2020 παρά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, η ακαθάριστη τιμή κράτησης αν κι έπεσε κατά 39% στο εννεάμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, και πάλι ανήλθε στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Το προφίλ των οικοδεσποτών της Airbnb 

Αναφορικά με το προφίλ των ιδιοκτητών που μισθώνουν το ακίνητό τους στην πλατφόρμα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019, αριθμούσαν περίπου 4 εκατομμύρια για 7,4 εκατομμύρια ακίνητα, ήτοι αντιστοιχεί κατά μέσο όρο 1,85 καταλύματα ανά οικοδεσπότη. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αν και αρχικά στην πλατφόρμα παρατηρείτο το φαινόμενο μιας εποχικότητας, με πολλούς ιδιοκτήτες να μην «φορτώνουν» για συνεχόμενα χρονικά διαστήματα τα ακίνητά τους, τώρα πια υπάρχει μια πιο επαγγελματική τάση. 

Αν και στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ιδιοκτήτες παραμένουν ιδιώτες σε ποσοστό 90% εκ των οποίων το 79% έχουν μόνο μία ιδιοκτησία, ένα 10% είναι επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού, εκ των οποίων το 21% διαθέτουν πολλά καταλύματα προς μίσθωση. 

Από την άλλη, παρατηρείται μια αύξηση του αριθμού των μισθωμένων καταλυμάτων στην Airbnb καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Συγκεκριμένα, το 2019, υπήρχαν 1,43 μισθωμένα ακίνητα ανά οικοδεσπότη σε σχέση με τα 1,33 το 2018 και τα 1,22 το 2017. 

Η ημερήσια ακαθάριστη τιμή κράτησης, σύμφωνα με τα στοιχεία, κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 90 έως 145 δολάρια ανά κατάλυμα, ήτοι 116 δολάρια. Ωστόσο, τα κέρδη των οικοδεσποτών διαφέρουν από χώρα σε χώρα λόγω της εκάστοτε φορολογικής νομοθεσίας. Όπως μεταφέρει το γαλλικό δίκτυο BFMTV, τα στοιχεία δείχνουν μεγάλες ανισότητες ανά γεωγραφική περιοχή. Για παράδειγμα, στη Βόρεια Αμερική ανερχόταν το 2019 σε 165 δολάρια, έναντι 105 δολαρίων στη λεγόμενη ζώνη EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή κι Αφρική) , 85 δολαρίων σε Ασία-Ειρηνικό και 78 δολαρίων στη Λατινική Αμερική. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ