Νέα
  • ΓΔ: 868.09 +0.96%
  • Τζίρος: 35,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κίνα: Στα χνάρια της Evergrande και η Kaisa - Γιατί καταρρέουν οι κολοσοί του real estate

Στα χνάρια της Evergrade οδηγείται και ο δεύτερος κινεζικός κολοσσός ανάπτυξης ακινήτων η Kaisa Group, μετά την αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών της με αποτέλεσμα να ανασταλεί η διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ από τις αρχές Νοεμβρίου.

Κι ενώ οι μετοχές της Kaisa έχουν υποχωρήσει σχεδόν 70% μετά την πρώτη αδυναμία κάλυψης δανείων, σημείωσαν άλμα 20% μετά την σημερινή ανακοίνωση της εταρείας για σχέδιο αποπληρωμής των επενδυτών, γεγονός που δίνει ανάσα μετά τον φόβο των επενδυτών για μια ακόμη χρεοκοπίας στον κλάδο των ακινήτων στην Κίνα.

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα επανέναρξης της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας, η οποία είχε ανασταλεί στις 5 Νοεμβρίου, όταν έγινε γνωστό ότι δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην υποχρέωση πληρωμής ενός προϊόντος διαχείρισης περιουσίας.

«Έχουν εφαρμοστεί μέτρα αποπληρωμής» για περίπου 1,1 δισεκατομμύρια γιουάν (171,9 εκατομμύρια δολάρια) των προϊόντων διαχείρισης περιουσίας, σύμφωνα με την ενημέρωση στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Επίσης, σημειώθηκε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αποπληρωμή των υπολοίπων 396,6 εκατομμυρίων γιουάν σε προϊόντα διαχείρισης πλούτου.

Πάνω από 500 εκατ. δολάρια τα χρέη

Η Kaisa ανακοίνωσε ότι θα αναδιαρθρώσει τις πληρωμές offshore χρέους που λήγουν τον Δεκέμβριο, προσφέροντας στους επενδυτές νέα ομόλογα αξίας 380 εκατομμυρίων δολαρίων που λήγουν τώρα το 2023. Η αξία των αρχικών ομολόγων σε δολάρια ΗΠΑ ανήλθε σε 400 εκατομμύρια δολάρια.

Μεταξύ των κινεζικών εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, η Kaisa είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εκδότης υπεράκτιων ομολόγων υψηλής απόδοσης σε δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με τη γαλλική επενδυτική τράπεζα Natixis.

Πρώτη είναι η Evergrande, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων με τα μεγαλύτερα χρέη παγκοσμίως.

Όπως ανακοίνωσε η Kaisa, «η επίμονη αυστηροποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, τα πολλαπλά πιστωτικά συμβάντα και η επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος οδήγησαν σε προσωρινό κλείσιμο διαφόρων πηγών αναχρηματοδότησης του κλάδου και ασκούν τεράστια πίεση στη βραχυπρόθεσμη ρευστότητά μας».

Φόβος για ντόμινο μετά την Evergrande

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις πληρωμές τόκων για τα ομόλογα της Evergrande – η εταιρεία αρχικά δεν έκανε δύο πληρωμές, αλλά κατάφερε να τις καλύψει εντός της περιόδου χάριτος των 30 ημερών. Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα σε άλλες πληρωμές τόκων που πρέπει να καταβληθούν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τοςυ δύο κολοσσούς, κι άλλες κινεζικές κτηματομεσιτικές εταιρείες είχαν επίσης βρεθεί στο προσκήνιο επειδή χρεοκόπησαν ή δεν πλήρωσαν για το χρέος τους.

Η Fitch Ratings και η S&P Global Ratings έχουν υποβαθμίσει την Kaisa λόγω της μείωσης των ταμειακών ροών της εταιρείας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ