Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

BoJ: Σταθερή η ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη συρρίκνωση λόγω των επιπτώσεων του covid

Εκτιμήσεις ότι πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, δεν θα εκτροχιάσει την εύθραυστη ανάκαμψη της Ιαπωνίας εξέφρασε η Κεντρική τράπεζα της χώρας η οποία εμφανίζεται αισιόδοξη για την περιφερειακή οικονομία της χώρας για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις ενισχύουν την πιθανότητα η BoJ να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και τις τιμές για το έτος που ξεκινά τον Απρίλιο, σε νέες προβλέψεις την επόμενη εβδομάδα.

"Η οικονομία της Ιαπωνίας ανακάμπτει ως τάση, αν και παραμένει σε σοβαρή κατάσταση εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας”, ανέφερε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας (BoJ), Haruhiko Kuroda, σε ομιλία του στους περιφερειακούς διευθυντές της τράπεζας.

Ο Kuroda επίσης τόνισε πως ο πληθωρισμός ήταν πιθανό να επιταχυνθεί σταδιακά με την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης.

Σε μια ένδειξη ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών ανακύπτουν ως νέο κίνδυνο για την ανάκαμψη της οικονομίας, η έρευνα Tankan του Reuters έδειξε ότι οι επιχειρηματίες ήταν λιγότερο θετικοί για τις επιχειρηματικές συνθήκες τον Ιανουάριο.

Η έρευνα αναδεικνύει το ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία ως μια χώρα που εξαρτάται σημαντικά από τις εισαγωγές καυσίμων και τροφίμων, καθιστώντας την οικονομία της ευάλωτη στον τύπο του πληθωρισμού που ωθεί το κόστος ανοδικά.

Ενώ η άνοδος του πληθωρισμού είναι ευπρόσδεκτη πρόοδος για την προσπάθεια της BoJ να πετύχει τον στόχο του 2%, υπάρχει κίνδυνος ότι το υψηλότερο κόστος διαβίωσης θα επιβραδύνει την κατανάλωση και θα αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές, οδηγώντας ξανά την Ιαπωνία σε αποπληθωρισμό.

Στο τριμηνιαίο της report για την περιφέρεια της χώρας, η κεντρική τράπεζα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της και για τις 9 γεωγραφικές περιοχές, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2013.

Η αξιολόγηση της κατανάλωσης αναθεωρήθηκε επίσης ανοδικά και για τις εννέα περιοχές, για πρώτη φορά από την έναρξη καταγραφής της, το 2005.

"Όλες οι γεωγραφικές περιοχές ανέφεραν ότι οι οικονομίες τους ανακάμπτουν ή δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, καθώς το πλήγμα από την πανδημία στην κατανάλωση υπηρεσιών μειώνεται κάπως”, αναφέρει η BoJ στο report της.

Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε στο γ΄ τρίμηνο του προηγουμένου έτους καθώς τα προβλήματα στην προσφορά και οι περιορισμοί στην δραστηριότητα για την συγκράτηση της πανδημίας, πλήττουν την παραγωγή των εργοστασίων και την κατανάλωση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ