Νέα
 • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
 • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

«Ρουκέτα» Moody's και Fitch στη ρωσική οικονομία: Υποβάθμισαν σε «Junk» το αξιόχρεό της

«Χαστούκι» των  Moody's και Fitch στη ρωσική οικονομία καθώς, υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία  «junk». Συγκεκριμένα, H Fitch μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας κατά έξι επίπεδα και η MSCI αφαιρεί τις ρωσικές μετοχές από τον δείκτη για τις αναδυόμενες αγορές ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να διαπιστώσουν αν τα ομόλογα της χώρας βρίσκονται σε αθέτηση πληρωμών.

«Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που απαγορεύουν τις όποιες συναλλαγές με την Τράπεζα της Ρωσίας θα έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στα πιστωτικά θεμελιώδη στοιχεία της Ρωσίας από όποιες προηγούμενες κυρώσεις», ανέφερε η Fitch. 

H Moody’s από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως υποβαθμίζει την αξιολόγηση της Ρωσίας σε «Β3» από «Baa3» επικαλούμενη επίσης τις σοβαρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει χώρες της Δύσης στη Ρωσία, ενώ σημειώνει πως η αξιολόγηση παραμένει υπό εξέταση για περαιτέρω υποβάθμιση. «Η σοβαρότητα των κυρώσεων έχει ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις του Moody's και θα έχει ουσιαστικές πιστωτικές επιπτώσεις», τονίζει ο οίκος αξιολόγησης. 

Η Fitch, που υποβαθμίζει την αξιολόγηση σε «Β» από «ΒΒΒ» και θέτει την αξιολόγηση σε “rating watch negative”, αναφέρει ως βασικούς «οδηγούς» για την απόφασή της:

 1. το σοβαρό σοκ στα πιστωτικά θεμελιώδη από τις διεθνείς κυρώσεις
 2. την ταχύτατη αυστηροποίηση των κυρώσεων, που θα  μπορούσε να καταστήσει μεγάλο μέρος των ρωσικών διεθνών αποθεματικών άχρηστα για παρεμβάσεις ξένου συναλλάγματος
 3. την αύξηση της απροθυμίας της Ρωσίας να αποπληρώσει το χρέος της λόγω των κυρώσεων
 4. το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά του τραπεζικού τομέα
 5. τα αυξημένα μακρο-χρηματοοικονομικά ρίσκα λόγω των κυρώσεων και την απότομη υποτίμηση του ρουβλιού που μπορεί να αυξήσουν μια ευρύτερη απώλεια εμπιστοσύνης εγχώρια και να οδηγήσουν σε εκροές καταθέσεων και δολαριοποίηση
 6. την αρνητική επίπτωση που θα έχει το σοκ στην εγχώρια εμπιστοσύνη και η σύσφιξη πολιτικής στη βραχυπρόθεσμη οικονομική δραστηριότητα
 7. τα πολιτικά και γεωπολιτικά ρίσκα και αβεβαιότητες λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα και η S&P επίσης υποβάθμισε σε «junk» την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας.

«Βυθίζεται» ξανά το ρούβλι

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε περαιτέρω σήμερα, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αφού οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody's υποβάθμισαν το κρατικό χρέος της Ρωσίας.

Στις 10:30 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι σημείωσε πτώση άνω του 10% έναντι του δολαρίου στα 117,5 και είχε χάσει πάνω από 7% έναντι του ευρώ στα 124,1 στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα. Είναι η πρώτη φορά που το ρούβλι ξεπέρασε το επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα.

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ