Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο κοντά είναι ο «εκθρονισμός» του δολαρίου από το ψηφιακό γουάν στο παγκόσμιο εμπόριο;

Εκτός από τον φρικτό πόλεμο που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας εδώ και σχεδόν 3 βδομάδες, υπάρχουν οικονομικοί και εμπορικοί πόλεμοι που αλλάζουν τον παγκόσμιο χάρτη.

Στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ του Ντόναλτ Τράμπ το 2019 με την Κίνα, το Πεκίνο έκανε πλέον ξεκάθαρο ότι ο δικός του τρόπος προς τη νίκη, είναι οικονομικός και περνά μέσα από τον έλεγχο του διεθνούς εμπορίου.

Τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο προσπαθεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του πανίσχυρου δολαρίου στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές προωθώντας το κινεζικό γουάν και δη την ψηφιακή μορφή του, το e-CNY, κάτι που σύμφωνα με τον πρώην τραπεζίτη Richard Turrin και συγγραφέα του «Cashless: China's Digital Currency Revolution» είναι ο βασικός στόχος της Λαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επόμενη δεκαετία.

Όπως υποστηρίζει στο CNBC «η Κίνα είναι σήμερα η μεγαλύτερη χώρα συναλλαγών και σύντομα θα δούμε το ψηφιακό γουάν, το οποίο δεν έχει σχέση με τα κρυπτονομίσματα, να αντικαθιστά σιγά σιγά το δολάριο σε όλες τις αγορές από την Κίνα. Μέσα στα επόμενα 5 με 10 χρόνια είναι πολύ πιθανό να έχει αντικαταστήσει το δολάριο ακόμη και σε όλες τις διεθνείς συναλλαγές».

«Η ώθηση προς εναλλακτικά συστήματα πληρωμών είναι πιθανό να προέλθει από την επιθυμία των κρατών να μειώσουν την τρέχουσα, εξάρτησή τους από το δολάριο η οποία είναι σήμερα καθολική», εξηγεί ο Turrin.

«Αυτό που πρόκειται να δούμε στο μέλλον είναι μια προσπάθεια διαχείρισης κινδύνου που επιδιώκει να μειώσει αργά την εξάρτηση των αγορών από το δολάριο, από το σημερινό 100% σε 80% και στη συνέχεια στο 85% των συναλλαγών» υποστηρίζει.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για την ψηφιακή μορφή του κρατικού της νομίσματος από το 2014,  όταν η Αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) δεν έχει ακόμη λάβει θέση για το αν θα εκδώσει ψηφιακό δολάριο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ωστόσο, κάλεσε πρόσφατα την κυβέρνηση του να χαρακτηρίσει «Επείγουσα ανάγκη» την ανάπτυξη μιας πιθανής ψηφιακής έκδοσης του δολαρίου.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αυτή τη στιγμή, προηγείται σε όλη τη χρηματοοικονομική τεχνολογία κατά μια δεκαετία ενώ οι ΗΠΑ θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια για να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό και τις δοκιμές για ένα πιθανό ψηφιακό δολάριο.

Θα σώσει η Κίνα την ρωσική οικονομία;

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επίπονες οικονομικές κυρώσεις της Δύσης στην Μόσχα, όπως ο αποκλεισμός της από το Swift έχει ισχυροποιήσει τις οικονομικές σχέσεις Ρωσίας και Κίνας.

Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ωστόσο στο CNBC, ότι το Πεκίνο, είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει το ψηφιακό γουάν για να βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις εξοντωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση.

Κι αυτό γιατί, το ψηφιακό κινεζικό νόμισμα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της δοκιμής καθώς δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα στην εγχώρια αγορά ούτε έχει υποβληθεί σε καμία δοκιμή σε διεθνή βάση.

Μέχρι σήμερα, το ψηφιακό γουάν έχει χρησιμοποιηθεί σε λοταρίες στις οποίες οι κινέζοι πολίτες λάμβαναν ένα μικρό ποσό ψηφιακών χρημάτων για να ξοδέψουν ενώ από το 2021 η online πλατφόρμα πωλήσεων JD.com αποδέχτηκε το ψηφιακό γουάν ως μέσο πληρωμής.

«Σε τεχνικό επίπεδο, όμως θα ήταν «εξαιρετικά δύσκολο» για την Κίνα να χρησιμοποιήσει το CBDC της για να διασώσει τη Ρωσία καθώς δεν επιθυμεί να το εκθέσει σε κινδύνους και παγκόσμιες κυρώσεις. Η Κίνα επιδιώκει να μετατρέψει το ψηφιακό γουάν σε ένα ισχυρό και ευρέως αποδεκτό τρόπο πληρωμής στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές» εκτιμά ο Turrin.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ