Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Από τον Ιούλιο η αύξηση των επιτοκίων - Δεν υπάρχει σενάριο ύφεσης

Προς αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο οδεύει η ΕΚΤ με την Κριστίν Λαγκάρντ, να δηλώνει σήμερα ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει μετά από «εβδομάδες» αφότου οι αξιωματούχοι ολοκληρώσουν τις αγορές ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP), πιθανότατα το επόμενο τρίμηνο.

«Η πρώτη αύξηση επιτοκίων, η οποία ενημερώθηκε από τις προθεσμιακές οδηγίες της ΕΚΤ για τα επιτόκια, θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής τράπεζας. «Δεν έχουμε ορίσει ακόμη επακριβώς την έννοια του ''συγκεκριμένου χρόνου'', αλλά ήμουν πολύ σαφής ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο μόνο μερικών εβδομάδων», συνέχισε.

Μετά την αρχική αύξηση, η εξομάλυνση της πολιτικής «θα είναι σταδιακή», δήλωσε επίσης σε ομιλία της στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Ελντερσον: Δεν υπάρχει σενάριο ύφεσης

«Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούν να αρχίσουν να εξετάζουν την αύξηση των επιτοκίων από τα ιστορικά τους χαμηλά τον Ιούλιο, υποβαθμίζοντας τον κίνδυνο μιας ύφεσης στην Ευρωζώνη καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλήττει την ανάπτυξη και τροφοδοτεί τον ήδη υψηλό πληθωρισμό» τόνισε το μέλος της ΕΚΤ Frank Elderson σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Elderson ανέφερε ότι η ΕΚΤ μπορεί να ολοκληρώσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων – κάτι που θα προετοιμάσει το έδαφος για να ακολουθήσει η αύξηση του κόστους δανεισμού – "με την πρώτη ευκαιρία".

"Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε να εξετάζουμε την ομαλοποίηση του επιτοκίου τον Ιούλιο, με βάση πάντα και τα εισερχόμενα στοιχεία" είπε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αν και η οικονομική ανάκαμψη είναι χαμηλότερη και πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, δεν υπάρχει ένα σενάριο ύφεσης, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Αύξηση των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι βλέπουν ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γιόακιμ Νάγκελ.

«Έχουμε καθήκον να δράσουμε, γιατί  αυτή είναι η αποστολή μας», είπε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, σε συνέντευξή του στο France Inter. «Νομίζω ότι από το καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια», τόνισε ο ντε Γκαλό.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Νάγκελ, τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια της ευρωζώνης τον Ιούλιο, προειδοποιώντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κινδυνεύουν να δράσουν πολύ αργά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ