Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Politico: «Οχι» της Κομισιόν στην πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ -ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ντέρμπι ΛΑΙΕΝ

Αψηφώντας τις εκκλήσεις των 15 χωρών της Ε.Ε. - μεταξύ αυτών και η Ελλάδα - και φωνές μεταξύ των Ευρωπαίων Επιτρόπων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει το ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν) στις εισαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.

Την είδηση μετέφερε σήμερα στους Ευρωπαίους διπλωμάτες σε σχετική ενημέρωση η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής για την Ενέργεια, Ditte Juul-Jørgensen.

Αντί για το ανώτατο όριο, είπε η Juul-Jørgensen, η Επιτροπή θα παρουσίαζε ένα «non-paper» με προτάσεις για κοινές αγορές.

Τρεις διπλωμάτες είπαν ότι το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει, ειδικά τη φον ντερ Λάιεν, να μην προτείνει πλαφόν, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι όταν η πρόταση βρεθεί τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να την «πολεμήσουν» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς.

Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση - κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, προειδοποιούν οι αξιωματούχοι.

Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Charles Michel και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα ενός πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιτευχθεί με κοινές αγορές, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη, ανεβάζοντας έτσι τις τιμές. 

Με πληροφορίες από Politico

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ