Νέα

«Βουτιά» στις κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Πηγή: Associated Press

Στο χαμηλότερο σημείο εδώ και σχεδόν δυόμιση χρόνια υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, γεγονός που αποτελεί ένα πρώιμο σημάδι πως και η αγορά εργασίας αρχίζει να αισθάνεται την πίεση της επιδείνωσης των οικονομικών δεδομένων. Πάντως, συνολικά η ζήτηση για προσωπικό παραμένει ισχυρό, όπως και η ανεργία χαμηλή, διευκολύνοντας την Federal Reserve να συνεχίσει την στρατηγική της επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση JOLTS του υπουργείου Εργασίας, τα ανοίγματα στην αγορά εργασίας μειώθηκαν σημαντικά κατά 1,1 εκατ. θέσεις, στις 10,1 εκατ. θέσεις, για το μήνα Αύγουστο. Πρόκειται για μια πτώση ύψους 10% σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουλίου, όταν οι κενές θέσεις εργασίας ανέρχονταν σε 11,17 εκατ., που μεταφράζεται και στην μεγαλύτερη μείωση για το δείκτη από τον Απρίλιο του 2020.

Επίσης, η επίδοση του Αυγούστου κινείται αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν πως ο δείκτης θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος στις 11,1 εκατ. κενές θέσεις εργασίας.

Πάντως, το κύμα της «Μεγάλης Παραίτησης» δεν φαίνεται να κάμπτεται, καθώς άλλοι 100.000 εργαζόμενοι δήλωσαν οικειοθελή αποχώρηση μέσα στο μήνα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 4,16 εκατ.

Η υγιής εικόνα της αγοράς εργασίας διευκολύνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να παραμείνει προσηλωμένη στην αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού και τη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων. Στους στρατηγικούς στόχους της Fed είναι τόσο η σταθερότητα των τιμών όσο και η πλήρης απασχόληση.

Θυμίζουμε πως από τον περασμένο Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα έχει ανεβάσει τα επιτόκια από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα που βρίσκονταν στο εύρος του 3%-3,35%, ενώ κατά την τελευταία συνεδρίαση της τον περασμένο μήνα έστειλε σαφές μήνυμα πως σκοπεύει να συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι, με επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις της.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ