Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Επιστροφή στο φρένο του χρέους, αλλά με... αστερίσκους

Πηγή: AP

Σε υπερδιπλασιασμό του ομοσπονδιακού δανεισμού σχεδιάζει να προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση την επόμενη χρονιά, αλλά έχοντας ταυτόχρονα υπόψη της να μην ξεπεράσει το συνταγματικό όριο για την έκδοση νέου χρέους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η γερμανική κυβέρνηση στοχεύει σε έναν πολύ υψηλό δανεισμό ύψους 45 δισ. ευρώ για το 2023, επίπεδα σχεδόν διπλάσια από τα αρχικά πλάνα των 17,6 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών υπό τον «σκληρό» σε δημοσιονομικά θέματα Κρίστιαν Λίντνερ εμφανίζεται αποφασισμένο να επαναφέρει το λεγόμενο φρένο του χρέους, η εφαρμογή του οποίου είχε ανασταλεί προσωρινά λόγω της πανδημίας και της ανάγκης που υπήρχε για μέτρα στήριξης και αύξηση των κρατικών δαπανών.  

Δύο μέγα ταμεία... εκτός προϋπολογισμού 

Η χρυσή (για να μην πούμε... δημιουργική) λύση φαίνεται πως βρέθηκε με την δρομολόγηση δύο ειδικών ταμείων, τα οποία δεν θα είναι τμήμα του τακτικού προϋπολογισμού και άρα δεν θα υπόκεινται στους περιορισμούς του φρένου που περιορίζει τον νέο ομοσπονδιακό δανεισμό στο 0,35% του ΑΕΠ.

Το ένα ειδικό ταμείο θα αφορά την κάλυψη της τεράστιας αύξησης των αμυντικών δαπανών κατά 100 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του γερμανικού στρατού εν μέσω του πολέμου και το άλλο ταμείο αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Θυμίζουμε πως το Βερολίνο ανακοίνωσε τη δρομολόγηση ενός μέγα πακέτου στήριξης ύψους 200 δισ. ευρώ για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Παρά τις τεράστιες αυτές δαπάνες, ο Κρίστιαν Λίντνερ έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής σε αυστηρότερη δημοσιονομική γραμμή τόσο για την ίδια τη Γερμανία όσο και συνολικά για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ