Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

FSB: Υποτιμημένη η εκτιμώμενη έκθεση των τραπεζών στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Ως ανεπαρκή κρίνει τα πράσινα stress tests που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα στις διεθνείς τράπεζες το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) του G20, προειδοποιώντας πως δεν καλύπτουν την έμμεση έκθεση που μπορεί να έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα και η παγκόσμια οικονομία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες διεθνώς, μεταξύ τους η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας, έχουν ήδη διεξάγει τον πρώτο γύρο των κλιματικών stress tests προσπαθώντας να αξιολογήσουν την ικανότητα των εγχώριων τραπεζών να διαχειριστούν τις οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες.  

Τα αποτελέσματα σε πρώτη φάση δεν χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογήσουν τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης των τραπεζών και περιορίζονταν μόνο στις όποιες συνέπειες μπορεί να προκύπτουν για την τοπική αγορά, επεσήμανε η έκθεση του FSB.

«Τα μέτρα έκθεσης και το πόσο ευάλωτες μπορεί να είναι (οι τράπεζες) πιθανότατα έχουν υποτιμηθεί» προειδοποιεί η έκθεση.

Μάλιστα, επισημαίνεται πως πιθανότατα τα stress test που διενεργήθηκαν δεν υπολόγισαν τις δευτερογενείς επιπτώσεις ή τον αντίκτυπο των ακραίων καιρικών φαινομένων στην ευρύτερη οικονομία, που αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τις τράπεζες.

«Κορυφαία προτεραιότητα στο εξής είναι να δοθεί έμφαση στην κατανόηση του πως οι πρωτογενείς αλλά και δευτερογενείς επιπτώσεις, υπό διαφορετικά σενάρια, μπορούν να εγείρουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Κλάας Κνοτ, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας που είναι επικεφαλής και του FSB.  

Ειδικά στην Ευρωζώνη και η ΕΚΤ προειδοποίησε, στις αρχές του μηνός, πως οι τράπεζες της περιοχής έχουν μείνει πίσω στην εκπλήρωση των κριτηρίων για την θωράκιση τους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ