Νέα

Κίνα: Ένεση ρευστότητας ύψους 162 δισ. δολαρίων για τη στήριξη του κλάδου ακινήτων

Πηγή: AP

Άνοιξαν τις στρόφιγγες οι μεγάλες τράπεζες της Κίνας προκειμένου να στηρίξουν την ευάλωτη αγορά ακινήτων της χώρας, που αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα για την οικονομία συνολικά, καθώς η κινεζική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει στάση στο θέμα.

Νωρίτερα, η Industrial and Commercial Bank of China (ΙCBC), που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας σε assets, ανακοίνωσε νέες γραμμές πιστώσεων συνολικού ύψους 655 δισ. ρενμίμπι (ήτοι 92 δισ. δολάρια) προς 12 εταιρείες ακινήτων. Στο ίδιο μονοπάτι είχαν κινηθεί ήδη, τις προηγούμενες ημέρες και έτερες κρατικές τράπεζες όπως η Postal Savings Bank of China.

Οι εταιρείες που θα λάβουν τα νέα δάνεια, θεωρούνται πως είναι ανάμεσα στις πιο σταθερές του κλάδου.

Συνολικά υπολογίζεται πως οι νέες δανειοδοτήσεις προς τις εταιρείες ακινήτων θα ξεπεράσουν τα 162 δισ. δολαρίων προσφέροντας πολύτιμες ανάσες στον υπερχρεωμένο κλάδο.  

Ανέκρουσε πρύμναν 

H επανέναρξη των δανειοδοτήσεων συνιστά μια σημαντική στροφή για το Πεκίνο, που δείχνει πως με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να μετριάσει τον αντίκτυπο που έχει προκαλέσει η αγορά ακινήτων στην οικονομία συνολικά. Δεν είναι τυχαίο πως η κίνηση αυτή έγινε δημοσίως, με τις τράπεζες να δημοσιοποιούν τις νέες δανειοδοτήσεις προκειμένου να στείλουν το σχετικό καθησυχαστικό μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές που είχαν κάθε λόγο να ανησυχούν για το συστημικό κίνδυνο που υπήρχε από τον κλάδο.

Φάνηκε, εξάλλου, από το παλιρροιακό κύμα που προκάλεσε η περσινή χρεοκοπία του γίγαντα της Evergrande, υπό το βάρος χρεών που ξεπερνούσαν τα 300 δισ. δολάρια. Έκτοτε η αγορά ακινήτων έχει περιέλθει σε τέλμα και συμπαρασύρει μαζί της την οικονομία συνολικά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ