Νέα
  • ΓΔ: 1052.43 +0.71%
  • Τζίρος: 63,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γουίλιαμς - Fed: Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για τη μείωση του πληθωρισμού

Πηγή: AP

Η Fed έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, παρά τα σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, σχολίασε σήμερα ο επικεφαλής της New York Fed, Τζον Γουίλιαμς.

«Η γενικευμένη ζήτηση στην απασχόληση και στις υπηρεσίες ξεπερνά κατά πολύ τα επίπεδα προσφοράς, οδηγώντας σε ενίσχυση του πληθωρισμού, ο οποίος θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα για να υποχωρήσει» υποστήριξε σε ομιλία του ο κ. Γουίλιαμς.

«Η περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά και θα επαναφέρει τον πληθωρισμό και πάλι κοντά στο 2%, μέσα στα επόμενα χρόνια» τόνισε ο επικεφαλής της περιφερειακής ομοσπονδιακής τράπεζας της Νέας Υόρκης.

Μάλιστα, ο κ. Γουίλιαμς συνέκρινε την πτώση του πληθωρισμού με τα στρώματα του κρεμμυδιού, εξηγώντας πως η αφαίρεση κάθε στρώματος απαιτεί χρόνο, κυρίως δε, μέχρι να φτάσει κανείς στο τελευταίο εσωτερικό στρώμα.

Η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 

Το σύνολο των αναλυτών θεωρεί βέβαιο πως το συμβούλιο της Fed θα προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, αν και θεωρεί πιο πιθανή μια μετριοπαθή αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, μετά από διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης. 

Κατά τον κ. Γουίλιαμς είναι ακόμη ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός πως τα νέα μισθώματα των κατοικιών έχουν υποχωρήσει δραστικά στην αμερικανική αγορά, σημάδια πως η φούσκα στην αγορά ακινήτων υποχωρεί μαζί με την υπερθέρμανση στην αγορά εργασίας, καθώς οι κενές θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί. Ο ίδιος δε, «βλέπει» αύξηση της ανεργίας μεταξύ του 4,5% και 5% μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς, από το 3,7% που είναι σήμερα.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό θεωρεί πως ο δείκτης θα επιβραδυνθεί από τα τωρινά επίπεδα του 5%-5,5% στο 3%-3,5% μέχρι τα τέλη του 2023.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ