Νέα
  • ΓΔ: 1024.09 -0.06%
  • Τζίρος: 8,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μακρά Covid: Στα 3,7 τρισ. δολάρια η ζημιά για την αμερικανική οικονομία

Πηγή: AP

H πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, όμως οι οικονομικές συνέπειες της είναι ήδη ορατές. Εντύπωση προκαλεί δε, έκθεση που υπολογίζει ότι η οικονομική επίδραση που θα έχει στην αμερικανική οικονομία η μακρά covid θα μπορεί να συγκριθεί, αν όχι και θα ξεπεράσει, τις συνέπειες της Μεγάλης Ύφεσης.

Υπολογίζεται πως πάνω από 23 εκατ. Αμερικανοί νοσούν από μακρά covid. Αν και οι ακριβείς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου είναι δύσκολο ακόμη να προσδιοριστούν, υπολογίζεται πως οι οικονομικές επιπτώσεις για τους εργαζομένους και ασφαλισμένους θα κοστίσουν στην αμερικανική οικονομία το ιλιγγιώδες ποσό των 3,7 τρισ. δολαρίων.

Η νόσος που έχει μακρά λίστα συμπτωμάτων, άλλα ελαφρά κι άλλα βαριά, φαίνεται πως πλήττει άτομα διαφορετικής ηλικίας, φύλου, κατάστασης υγείας, ακόμη και εμβολιαστικού καθεστώτος. Τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν χρονικά αρκετούς μήνες ή και χρόνια.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: σοβαρή κόπωση, χρόνιοι πόνοι, διαταραχές ύπνου, προβλήματα στη μνήμη και την συγκέντρωση, νευρολογικά προβλήματα, κατάθλιψη όπως και η εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα.  

Έκθεση του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του οικονομολόγου Ντέιβιντ Κάτλερ, υπολόγισε πως οι ατομικές δαπάνες υγείας για όσους νοσούν από μακρά covid κυμαίνονται στα 9.000 δολάρια το χρόνο, αν και το κόστος ξεκινά από τα 3.700 δολάρια και μπορεί να «πιάσει» και τα 14.000 δολάρια ετησίως.

Με βάση τους υπολογισμούς αυτούς το συνολικό κόστος για την οικονομία εκτιμάται στα 3,7 τρισ. δολάρια. Από το ποσό αυτό ένα κόστος ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων προκύπτει από τη μείωση της ποιότητας της ζωής, περίπου 1 τρισ. δολάρια από απώλειες εσόδων, καθώς οι νοσούντες δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να εργαστούν και τα υπόλοιπα χρήματα από αυξημένα ιατρικά έξοδα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ