Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γαλλία: Ο οίκος S&P υποβάθμισε το outlook λόγω δημοσιονομικών κινδύνων

S&P
AP images

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global υποβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου της Γαλλίας σε αρνητικές από σταθερές, αναφέροντας ως λόγο ότι έχουν αυξηθεί οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι και έχει μειωθεί ο δημοσιονομικός χώρος της. Παράλληλα, διατήρησε το αξιόχρεο στη βαθμίδα ΑΑ.

Η υποβάθμιση εξηγείται από το υψηλό δημόσιο χρέος της Γαλλίας, τον κίνδυνο αναφορικά με την εφαρμογή της ατζέντας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη γενικότερη επιβράδυνση της οικονομίας και την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε ο S&P σε ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε ότι η επιβράδυνση της οικονομίας και τα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις αυξήσεις του κόστους ενέργειας αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα δημόσια οικονομικά.

Ο S&P πιστεύει ότι οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσουν ένα σοκ με μεγαλύτερη διάρκεια για τις ευρωπαϊκές οικονομίας σε σχέση με την προσωρινή μείωση της ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού το 2020.

Η γαλλική κυβέρνηση προέβλεψε τον Σεπτέμβριο ότι το δημόσιο χρέος θα κυμανθεί περί το 115% του ΑΕΠ έως το 2026 για να μειωθεί στη συνέχεια.

Το υπουργείο Οικονομικών προέβλεψε ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυσσόταν 2,7% φέτος και 1% το επόμενο έτος, ενώ η κεντρική τράπεζα αναμένει ανάπτυξη 0,8% στην καλύτερη περίπτωση το 2023.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ