Νέα
  • ΓΔ: 1028.75 -0.46%
  • Τζίρος: 29,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ερντογάν: Προωθεί τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επιδιώξει στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τους προέδρους του Τουρκμενιστάν και του Αζερμπαϊτζάν να αναβιώσει την πρόταση  της μεταφοράς του τουρκμενικού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, μεταδίδει το Bloomberg που επικαλείται υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους.

Η ιδέα είναι να μεταφερθεί το αέριο του Τουρκμενιστάν με πλοία στο Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια να διοχετευθεί μέσω του αγωγού Trans-Anatolian (TANAP) που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία, ο οποίος στη συνέχεια εισέρχεται στην Ελλάδα για να καταλήξει στην Ιταλία μέσω του TAP.

H Tουρκία θέλει να γίνει ενεργειακός κόμβος

Η Τουρκία θέλει να γίνει βασικός ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη αποφασισθεί ο διπλασιασμός δυναμικότητας του TANAP στα 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Δεν είναι σαφές αν η πρόταση αυτή είναι τεχνικά εφικτή και πόσος χρόνος θα χρειάζονταν για να υλοποιηθεί.

Οι συζητήσεις για εναλλακτικές διαδρομές του φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν που θα παρέκαμπταν τη Ρωσία είχαν γίνει και στο παρελθόν, με μικρή επιτυχία. Ωστόσο, η εισβολή στην Ουκρανία και οι αυξήσεις των τιμών στις αγορές ενέργειας έχουν φέρει ξανά στο τραπέζι συζητήσεις για οδούς μεταφοράς ενέργειας που προηγουμένως θεωρούνταν απίθανοι.

Ανεκμετάλλευτα για την Ευρώπη τα κοιτάσματα του Τουρκμενιστάν

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Τουρκμενιστάν, Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, στην πόλη Awaza της Κασπίας στις 14 Δεκεμβρίου.

Ενώ το Αζερμπαϊτζάν εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, βοηθώντας να καλυφθούν τα κενά που έμειναν από τη δραστική μείωση των ρωσικών ροών,  οι τεράστιοι πόροι του Τουρκμενιστάν παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτοι, καθώς δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τη μεταφορά του μέσω της Κασπίας Θάλασσας με αγωγό.

Το Τουρκμενιστάν αποστέλλει σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που παράγει στην Κίνα, με το υπόλοιπο να καταναλώνεται εγχώρια και να εξάγεται στη Ρωσία.

Τα διαπιστωμένα αποθέματα φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τρίτο των αποθεμάτων της Ρωσίας, στα 13,6 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από το τέλος του 2020, σύμφωνα με την BP.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει ένας νέος κόμβος φυσικού αερίου για την αποστολή των καυσίμων στην Ευρώπη. Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν απορρίψει την ιδέα, κατηγορώντας τον Πούτιν ότι εργαλιοποιεί την ενέργεια.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ