Νέα
  • ΓΔ: 1451.51 +0.32%
  • Τζίρος: 27,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Κρατήστε χαμηλά τους θερμοστάτες - Νέα έκκληση από τις εποπτικές αρχές

Πηγή: PIxabay

Νέα έκκληση προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να κατεβάσουν το θερμοστάτη για την εξοικονόμηση ενέργειας έκανε ο επικεφαλής του εποπτικού οργάνου του δικτύου φυσικού αερίου της Γερμανίας, της BNetzA, σε συνέντευξη του στο κρατικό δίκτυο ARD.

Ο Κλάους Μούλερ σχολίασε θετικά πως η κοινή γνώμη ανταποκρίνεται μέχρι τώρα στο μήνυμα των αρχών. Η βιομηχανική κατανάλωση φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει, κατά 12% μόνο την περασμένη εβδομάδα, ενώ αντιστοίχως η χρήση από τα νοικοκυριά έχει μειωθεί κατά 13%. Όμως, βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του χειμώνα και η κοινή γνώμη πρέπει να συνεχίσει να είναι… εγκρατής, κρατώντας τον θερμοστάτη χαμηλά και επιλέγοντας να θερμάνει μόνο συγκεκριμένους χώρους.

Οι καιρικές συνθήκες το Νοέμβριο ήταν ήπιες και μόλις τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία έχει αρχίσει να υποχωρεί δραστικά λόγω και ενός νέου ψυχρού κύματος από την Αρκτική.  

Ο ίδιος ο Μούλερ, σε παλαιότερες δηλώσεις του, είχε υποστηρίξει πως η χώρα χρειάζεται να μειώσει την κατανάλωση τουλάχιστον κατά 20% για να «βγάλει» το χειμώνα, δεδομένης και της πτώσης των προμηθειών από τη Ρωσία.

Πάντως, με δεδομένο πως οι αποθήκες παραμένουν γεμάτες, χάρη και σε νέες προμήθειες από τη Νορβηγία, αλλά και γειτονικές χώρες όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία ο επικεφαλής της BNetzA εμφανίστηκε πιο καθησυχαστικός για τον κίνδυνο υποχρεωτικών διακοπών.

Πολλά, εξάλλου, θα εξαρτηθούν και από την έναρξη λειτουργίας των νέων τερματικών σταθμών LNG. Ο πρώτος σταθμός στο Βίλχελμσχαφεν είναι ήδη έτοιμος, κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ και υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία γύρω στις αρχές Ιανουαρίου.  

Ωστόσο, το κόστος τους αποδεικνύεται λίαν… τσουχτερό. Το συνολικό κόστος για τους νέους σταθμούς FSRU αποδεικνύεται πολύ μεγαλύτερος από τον αρχικό εκτιμώμενο ξεπερνώντας τα 9,7 δισ. ευρώ, από φέτος έως και το 2038.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ