Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fed: Υποχώρηση του πληθωρισμού δείχνει ο δείκτης προσωπικών δαπανών

Πηγή: AP

Μικρή άνοδο παρουσίασαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, το Νοέμβριο, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις άρχισαν να καταλαγιάζουν. Αν και η μικρή διόρθωση στα επίπεδα του πληθωρισμού δεν φαίνεται πως είναι αρκετή για τη Fed ώστε να σταματήσει τις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων. 

Ο δείκτης προσωπικών δαπανών θεωρείται ο... αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης που παρακολουθεί στενά η Fed προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,1% το Νοέμβριο, από 0,4% τον περασμένο μήνα, αν και οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη άνοδο κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση ο δείκτης παρουσίασε μια μετριπαθή αύξηση κατά 5,5%, μετά το 6,1% τον Οκτώβριο 

Ο δομικός δείκτης PCE, με την εξαίρεση τιμών τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,2% το Νοέμβριο, αν και ήταν χαμηλότερα σε σχέση με το τελικό αναθεωρημένο νούμερο του Οκτωβρίου, που διαμορφώθηκε στο 0,3%. Σε ετήσια βάση ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 4,7% μετά το 5% τον περασμένο μήνα. 

Παρά το γεγονός ότι και ο συγκεκριμένος δείκτης επιβεβαιώνει την έναρξη της διαδικασίας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, δεδομένου πως αυτός παραμένει πολύ πάνω από το 7% δεν αναμένεται να επηρεαστεί ιδιίτερα η Fed. Ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του είχε ξεκαθαρίσει πως οι αυξήσεις των επιτοικίων θα συνεχιστούν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ