Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Apple: Κάτω από τα 2 τρισ. δολάρια η χρηματιστηριακή της αξία - Νέο sell off της μετοχής

Apple
Apple / Πηγή: AP

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2 τρισ. δολαρίων υποχώρησε η χρηματιστηριακή αξία της Apple, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2021, καθώς η πτώση της μετοχής της συνεχίστηκε και σήμερα.

Μόλις ένα χρόνο πριν, τον Ιανουάριο του 2022, η κατασκευάστρια των iPhones είχε γιορτάσει το γεγονός πως έγινε η πρώτη εταιρεία στην ιστορία που είχε καταφέρει να «πιάσει» σε αξία το… μαγικό νούμερο των 3 τρισ. δολαρίων.

Έκτοτε βέβαια μεσολάβησε μια καταστροφική χρονιά για τις τεχνολογικές εταιρείες της Wall Street που υπολογίζεται πως… εξαΰλωσε συνολικά 5,2 τρισ. δολάρια από την χρηματιστηριακή αξία των Big Tech.

Μάλιστα, συνδυαστικά η χρηματιστηριακή αξία της Apple, της Microsoft, της Amazon, της Alphabet και της Meta αναλογεί πλέον στο 18% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας του επίλεκτου δείκτη S&P 500, από το 24% που βρισκόταν το 2020.

Τα σκήπτρα της... χαμένης

Ανάμεσα στις Big Tech η μετοχή της Apple παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες (την ξεπερνά μόνο από το χώρο της ηλεκτροκίνησης η μετοχή της Tesla). Συγκριτικά η πτώση της μετοχής της Tesla το 2022 έφτασε το 65% και της Apple κοντά στο 50%. 

Η πτωτική τροχιά της μετοχής συνεχίστηκε και σήμερα με μια επιπλέον πτώση κατά 4%. Στα επίπεδα αυτά η εταιρεία του αείμνηστου οραματιστή Στιβ Τζομπς έχει πλέον μια αξία που υπολογίζεται στα 1,98 τρισ. δολάρια, ήτοι λίγο πιο ψηλά από την αξία της Microsoft που εκτιμάται στα 1,78 τρισ. δολάρια.

Το σημερινό σφυροκόπημα οφείλεται στο νέο γύρο αρνητικών υποβαθμίσεων της μετοχής από στρατηγικούς αναλυτές.

Ενδεικτικά ο Ζερόμ Ραμέλ της Exane BNP Paribas αναθεώρησε πτωτικά την προοπτική πορείας της μετοχής, από πολύ θετική σε ουδέτερη και την τιμή-στόχο από τα 180 δολάρια στα 140 δολάρια.  

Οι αναλυτές θεωρούν πως η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχίσει να πλήττει τις πωλήσεις του τεχνολογικού κλάδου και στην προκειμένη περίπτωση τις συσκευές της Apple.

Σύμφωνα με την Refinitiv, η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια θα ανακοινώσει πτώση των εσόδων της κατά 1% για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, που θα σηματοδοτεί ουσιαστικά το πρώτο τρίμηνο επιβράδυνσης από την άνοιξη του 2019.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ