Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γκόπιναθ-ΔΝΤ: Η Fed πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια

Πηγή: AP

«Γερακίσια» οπτική υιοθέτησε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με τη πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και τη στρατηγική της Federal Reserve.

Ουσιαστικά η Γκίτα Γκόπιναθ, σε συνέντευξη της στους «Financial Times» συμφώνησε με την άποψη πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται, οπότε είναι πολύ νωρίς ακόμη ώστε η Fed να δηλώσει τη νίκη της κατά της αύξησης των τιμών και να σηκώσει… χειρόφρενο. Μάλιστα, παρότρυνε ανοιχτά τη Fed να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων και φέτος, όπως άλλωστε δήλωσε ότι θα κάνει το συμβούλιο, όπως φάνηκε και από το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης, που δημοσιεύτηκαν χθες.

«Αν δείτε τους δείκτες στην αγορά εργασίας και κάποιες σημαντικές συνιστώσες του πληθωρισμού, όπως ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, νομίζω ότι είναι σαφές ότι δεν έχουμε στρίψει ακόμα τη γωνία για τον πληθωρισμό», τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως η συμβουλή του Ταμείου προς τη Fed είναι «να παραμείνει σε αυτή την τροχιά».

Η ίδια δε, έδειξε να μην συμμερίζεται την άποψη όσων ανησυχούν πως η Fed ανέβασε τα επιτόκια υπερβολικά επιθετικά, βλάπτοντας την οικονομία. Αν και δεν μπόρεσε να παραγνωρίσει την πίεση που δέχεται η ανάπτυξη, συμφωνώντας πως το μονοπάτι για να αποφύγει η αμερικανική οικονομία την υποχώρηση της σε ύφεση «είναι πολύ στενό».

Σε κάθε περίπτωση, συμφώνησε με την απόφαση της Fed να ανεβάσει το προβλεπόμενο ανώτατο όριο των επιτοκίων πάνω από το 5% και να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για όλη τη χρονιά.

Δύσκολη χρονιά, διαφορετική η πρόκληση

«Θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τη νομισματική πολιτική, όμως η πρόκληση θα είναι διαφορετική. Πέρυσι το ζήτημα ήταν πόσο γρήγορα θα κινηθεί η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και πόσο μακριά θα πάει. Τώρα, για πολλές χώρες, το ερώτημα είναι για πόσο διάστημα θα παραμείνει στα επίπεδα αυτά».

Πάντως, αυτό που φάνηκε να προβληματίζει κυρίως την κυρία Γκόπιναθ είναι η συνεχιζόμενη αντοχή στην αμερικανική αγορά εργασίας, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία προσέθεσε περίπου 400.000 θέσεις εργασίας το μήνα, μέσα στο 2022.

Η νέα έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ πρόκειται να δημοσιευτεί αύριο, Παρασκευή, όμως δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικές αλλαγές: η ανεργία παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι κενές θέσεις εργασίας εμμένουν, κρατώντας ψηλά τους μισθούς και τροφοδοτώντας αντιστοίχως τις πληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με την Γκόπιναθ, είναι πολύ σημαντικό η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει μια περιοριστική νομισματική πολιτική έως ότου υπάρχει μια αναμφισβήτητη και διαρκής πτώση του πληθωρισμού, που θα είναι σαφής σε όλους τους κλάδους, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα και βέβαια στα επίπεδα των μισθών.   

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ