Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

EKT: Ερχονται ισχυρές αυξήσεις μισθών - Νέο ράλι στα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι η αύξηση των μισθών - ένας βασικός δείκτης για το πού κατευθύνεται ο πληθωρισμός - θα είναι «πολύ ισχυρή» τα επόμενα τρίμηνα, Ωστόσο, αυτή η αύξηση θα «ψαλιδιστεί» από τον πληθωρισμό, ενισχύοντας παράλληλα τις προβλέψεις για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Η αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη αναμένεται να είναι «πολύ ισχυρή» μέσα στη χρονιά, ξεπερνώντας τις ιστορικές αναφορές και ακυρώνοντας εν μέρει τον πληθωρισμό ο οποίος έχει εκτροχιαστεί από το 2021, σύμφωνα με άρθρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δημοσιεύεται σήμερα.

«Η αύξηση των μισθών στη διάρκεια των επόμενων τριμήνων αναμένεται ότι θα είναι πολύ ισχυρή σε σχέση με τις ιστορικές τάσεις», αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου που δημοσιεύεται στο μηνιαίο δελτίο του νομισματικού θεσμού.

Η αύξηση αυτή θα αντανακλά «μια κάποια προσέγγιση ανάμεσα στους μισθούς και τα αυξημένα ποσοστά πληθωρισμού» που παρατηρούνται από το 2021, επισημαίνουν.

Όπως εξηγεί ο οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, η παρακολούθηση των αμοιβών θα αποτελέσει μεγάλο μέρος της κατανόησης της τάσης του πληθωρισμού. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να προσαρμοστούν πλήρως οι μισθοί στις πρόσφατες κρίσεις.

Πιέσεις και ανησυχίες

Στην ευρωζώνη, η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή μειώθηκε τον Δεκέμβριο κάτω από το συμβολικό όριο του 10% έπειτα από ενάμισι χρόνο συνεχών αυξήσεων.

Όμως εξαιτίας της υπονόμευσης των μισθών από τις τιμές, σήμερα «οι πραγματικοί μισθοί είναι πολύ πιο χαμηλοί» απ' ό,τι το 2019, «πριν από την πανδημία» της Covid-19, εξηγούν οι συντάκτες του άρθρου.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το ποσοστό της ετήσιας πραγματικής ανόδου των μισθών ήταν αρνητικό, στο -5,2% στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το άρθρο τους.

Αυτό θα μπορούσε να κάνει τα συνδικάτα «να απαιτήσουν μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις στους επόμενους κύκλους διαπραγματεύσεων», ιδιαίτερα στους τομείς με χαμηλούς μισθούς, προσθέτουν οι συντάκτες.

Στη Γερμανία, το συνδικάτο Verdi των εργαζόμενων στον τομέα των υπηρεσιών ζητεί αυτή τη στιγμή αύξηση κατά 15% των μισθών των περίπου 160.000 εργαζομένων της γιγάντιας ταχυδρομικής υπηρεσίας Deutsche Post και κατά 10,5% για τους 2,5 εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους του ομοσπονδιακού κράτους και των κοινοτήτων.

Οι ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις που θα δοθούν, θα αντανακλούν επίσης την καλή υγεία της αγοράς εργασίας, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, εκτιμά η EKT.

Στο άρθρο της, η ΕΚΤ ανέφερε ότι «υπάρχουν σημάδια ισχυρότερης αύξησης των μισθών στους τομείς των υπηρεσιών», κυρίως σε εκείνους που στερούνται προσωπικού.

Οι ακαθάριστοι μισθοί στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί κατά 4,5% το 2022 και αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,2% φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ.

Μεσοπρόθεσμα μια «πίεση προς τα κάτω» θα επηρεάσει και πάλι την αύξηση των μισθών εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης και της αβεβαιότητας με φόντο τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταλήγουν οι συντάκτες του άρθρου της ΕΚΤ.

«Οι αγορές εργασίας μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί ουσιαστικά από την επιβράδυνση της οικονομίας, τις αυξήσεις στους εθνικούς κατώτατους μισθούς και κάποια κάλυψη μεταξύ των μισθών και των υψηλών ρυθμών πληθωρισμού», αναφέρουν οι συντάκτες.

Η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να κρατούν εργαζομένους και να τους πληρώνουν καλά.

Με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός 2% θα είναι άπιαστος στόχος μέχρι το τέλος του 2025 και τα συνδικάτα να πιέζουν για γενναιόδωρα πακέτα αποζημίωσης, η ΕΚΤ πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου σειρά αυξήσεων επιτοκίων που ανέβασαν το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% τον περασμένο μήνα.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μάλισταπρόσφατα επισήμανε ότι επίκειται (τουλάχιστον) άλλη μια αύξηση κατά μισή μονάδα στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, καθώς οι μισθοί αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι είχε προβλεφθεί.
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ