Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κατάρ: Για νέα... ψώνια ετοιμάζεται το κρατικό επενδυτικό fund

Πηγή: AP

Σε αναζήτηση νέων επενδυτικών ευκαιριών βρίσκεται το Κατάρ, θέλοντας να αξιοποιήσει και τον αυξημένο πλούτο που έχει διασφαλίσει από τα ενεργειακά του έσοδα. Μάλιστα, η τρέχουσα οικονομική κρίση αποτελεί ευκαιρία για να αναμορφώσει το χαρτοφυλάκιο του, προσθέτοντας νέες επενδύσεις σε χώρους όπως η τεχνολογία, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (κυρίως οι fintech), ακόμη και το ποδόσφαιρο.

Αυτό ήταν το μήνυμα του CEO του πανίσχυρου κρατικού ταμείου του Κατάρ, του Qatar Investment Authority, Μανσούρ Αλ Μαχμούντ, από το Νταβός που βρίσκεται για να συμμετέχει στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η δυναμική επιστροφή του WEF στο θρυλικό χειμερινό θέρετρο μετά από τρία χρόνια απουσίας θα αξιοποιηθεί από τους Καταριανούς για την αναζήτηση νέων επενδυτικών ευκαιριών στην Ευρώπη, όπως επίσης στην Ασία και τις ΗΠΑ. Και με 450 δισ. «ζεστά» δολάρια στο Ταμείο του, το QIA δεν θα δυσκολευτεί πολύ να βρει εταίρους.

Η κρίση κρύβει ευκαιρίες

«Είναι μια περίοδος προκλήσεων. Ο πληθωρισμός είναι σίγουρα το βασικό θέμα για την παγκόσμια οικονομία. Αλλά εμείς το αντιλαμβανόμαστε ως ευκαιρία για να τροποποιήσουμε το χαρτοφυλάκιο μας» εξήγησε, ο επικεφαλής του καταριανού fund, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. Μάλιστα, όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, το Ταμείο περιμένει τις διορθώσεις της αγοράς για να εντοπίσει τις αδυναμίες που υπάρχουν και να σπεύσει να τις καλύψει.  

Κοινώς να βρει εταιρείες και κλάδους σε αδυναμία ρευστότητας που τα καταριανά κονδύλια μπορούν να καλύψουν, ενισχύοντας τόσο την οικονομική όσο και την πολιτική επιρροή του κρατιδίου. Κι αυτό παρά το γεγονός πως το σκάνδαλο του Qatar Gate δημιούργησε μια σκιά στο όνομα του στις Βρυξέλλες.

Η περσινή χρονιά ήταν ήδη μια χρονιά αγορών για όλα τα κρατικά funds των πλούσιων αραβικών κρατών, που είδαν τα ταμεία τους να γεμίζουν χάρη στην εκτόξευση των εσόδων τους σαν αποτέλεσμα του ράλι στα commodities. To QIA σίγουρα ξεχώρισε με τις επενδύσεις που δρομολόγησε.

Το Κατάρ ήταν από τους σημαντικούς επενδυτές στη δημόσια εγγραφή της Porsche, όπως και αρκετών τεχνολογικών startups, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο συμφώνησε να επενδύσει 2,4 δισ. δολάρια στη γερμανική RWE για να τη βοηθήσει στη στρατηγική της για την αγορά assets ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ.

Το ποδόσφαιρο

Επίσης, με όχημα την επιτυχημένη διοργάνωση του Μουντιάλ εμφανίζει αυξημένη… όρεξη για νέες επενδύσεις στον αθλητικό κλάδο και κυρίως στο ποδόσφαιρο.

Μάλιστα, δημοσιεύματα τις προηγούμενες ημέρες εμφάνισαν το κρατικό της fund να έχει ρίξει τα… δίχτυα του στην Premier League επιδιώκοντας να επενδύσει σε έναν αγγλικό σύλλογο. Τα τρία δε, ονόματα που ακούγονται ότι… φλερτάρει είναι αυτά της Manchester United, της Liverpool και της Tottenham.

Παράλληλα, το QIA θα συνεχίσει να στηρίζει τον τεχνολογικό κλάδο, μεταξύ άλλων το όραμα του Ίλον Μασκ για το Twitter, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο αλ Μαχμούντ.

H καταριανή ψήφος εμπιστοσύνης στον Μασκ και τα σχέδια του για την πλατφόρμα έκαναν το γύρο των media, δεδομένης της κρίσης που περνάει η τεχνολογική εταιρεία τους τελευταίους μήνες.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ