Νέα
  • ΓΔ: 1264.69 -0.05%
  • Τζίρος: 110,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΙΕΑ: Η ζήτηση πετρελαίου θα φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, λόγω Κίνας

Πηγή: AP

Η άρση των περιορισμών κατά της επιδημίας της Covid στην Κίνα θα εκτοξεύσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency, IEA), ενώ η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο είναι πιθανόν να μειώσει την προσφορά.

«Δύο μπαλαντέρ θα κυριαρχήσουν το 2023 στις προοπτικές του 2023: Ρωσία και Κίνα», αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στην μηνιαία αναφορά της.

Διαβάστε επίσης - Πετρέλαιο: Νέα άνοδος των τιμών - Αύξηση της ζήτησης από την Κίνα βλέπει ο ΟΠΕΚ

«Οι ρωσικές προμήθειες επιβραδύνονται υπό το κράτος των κυρώσεων, ενώ η Κίνα θα είναι υπεύθυνη για το ήμισυ αυτής της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, ακόμη και αν η μορφή και η ταχύτητα του ανοίγματος (της κινεζικής οικονομίας) παραμένουν αβέβαια».

Η ασθενής βιομηχανική δραστηριότητα και οι ήπιες καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στη μείωση της ζήτησης κατά περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Αλλά, παρά τις πιθανές ήπιες υφέσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το αναμενόμενο άνοιγμα της Κίνας εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη στις γειτονικές της ασιατικές οικονομίες, ενώ η Κίνα θα πάρει την ηγετική θέση της Ινδίας σε παγκόσμια κλίμακα στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ