Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Shell: Πέτυχε ιστορικό ρεκόρ κερδών το 2022 - Εφθασαν τα 39,9 δισ. δολάρια

Πηγή: AP

Ιστορικά κέρδη σημείωσε το 2022 η Shell, καθώς τροφοδοτήθηκαν από την άνοδο των τιμών των ορυκτών καυσίμων και την ισχυρή ζήτηση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Shell ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 39,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έτος 2022. Το ποσό αυτό ξεπερνά κατά πολύ το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ της εταιρείας, που ήταν 28,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008 και είναι υπερδιπλάσιο από τα κέρδη του 2021, ύψους 19,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν τα καθαρά κέρδη για το 2022 να ανέλθουν στα 38,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η Shell ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

►Διαβάστε επίσης - ExxonMobil: «Χρυσό» το 2022 με κέρδη-ρεκόρ ύψους 55,7 δισ. δολαρίων

Η Shell ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023 - που θα κυκλοφορήσουν στις αρχές Μαΐου - και αύξηση μερίσματος 15% ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο.

«Είναι μια τεράστια χρονιά για τη Shell», είπε στο CNBC ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Wael Sawan, που ανέλαβε επικεφαλής την 1η Ιανουαρίου.

«Αισθάνομαι προνομιούχος που αναλάμβάνω αυτή τη θέση σε μια τόσο σπουδαία στιγμή στην ιστορία της εταιρείας. Καθώς κοιτάμε μπροστά, νομίζω ότι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να μπορέσουμε να πετύχουμε στην ενεργειακή μετάβαση. Έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο που νομίζω ότι δεν υστερεί σε τίποτα», είπε ο Sawan.

«Η εστίασή μου θα είναι γύρω από την απόδοση και την κεφαλαιουχική πειθαρχία», πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα της Shell ακολουθούν τα ρεκόρ κερδών (200 δισ. δολάρια) στις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου Exxon Mobil και Chevron.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ