Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Υψηλό διετίας «άγγιξαν» οι συνολικές απολύσεις τον Ιανουάριο

Πηγή: ΑP

Υψηλό άνω της διετίας «έπιασαν» οι απολύσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας αναλύσεων της αγοράς εργασίας Challenger, Gray & Christmas Inc. Θλιβερός πρωταγωνιστής ο τεχνολογικός κλάδος, όπου ο ρυθμός περικοπής των θέσεων εργασίας ήταν ο δεύτερος υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην αμερικανική αγορά.

Συνολικά ο όγκος των απολύσεων στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το Δεκέμβριο φτάνοντας τις 102.943. Πρόκειται δε, για ένα νούμερο πάνω από πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τα δεδομένα της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπήκαν σε μια τροχιά μείωσης των εξόδων τους προκειμένου να αντισταθμίσουν τα μειωμένα έσοδα και κέρδη τους, καθώς οι καταναλωτές περικόπτουν τις δαπάνες τους με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό και την επιβάρυνση των αυξανόμενων επιτοκίων.

«Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στην άλλη πλευρά της έκρηξης των προσλήψεων που είχε καταγραφεί στα χρόνια της πανδημίας. Οι εταιρείες προετοιμάζονται για την επιβράδυνση της οικονομίας, οπότε μειώνουν το προσωπικό και σταματούν τις προσλήψεις» εξήγησε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας αναλύσεων, Άντριου Τσάλετζερ.

Θλιβερή πρωτιά για τις Big Tech

Η τάση να αντιστραφούν οι μεγάλες δαπάνες της πανδημίας στο εργασιακό μέτωπο ήταν περισσότερο έντονο στις τεχνολογικές εταιρείες, που φαίνεται πως δέχονται και την μεγαλύτερη πίεση από την επιβράδυνση της οικονομίας. Έτσι, μόνο στον κλάδο καταργήθηκαν 13.000 θέσεις εργασίας μέσα στο μήνα, όταν την αντίστοιχη περσινή χρονιά οι απολύσεις στις Big Tech ήταν σχεδόν μηδενικές! Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο νούμερο όλων των εποχών, σε μηνιαία βάση. 

Δεύτερος πιο χαμένος κλάδος με σημαντικές απολύσεις ο κλάδος των τραπεζών και του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα, όπου χάθηκαν 10.603 θέσεις εργασίας μέσα στο μήνα, όταν τον περασμένο Ιανουάριο οι απολύσεις ήταν όλες κι όλες 696!

Πάντως, τα χειρότερα για την αγορά εργασίας δεν έχουν παρέλθει. Οι αναλυτές επιμένουν πως με την οικονομία να επιβραδύνεται όσο και η Fed συνεχίζει τις αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό, οι απολύσεις θα συνεχιστούν.

Σε πρόσφατη έκθεση της η Bank of America υιοθέτησε ανάλογη απαισιόδοξη στάση εκτιμώντας πως το τοπίο στην αγορά εργασίας θα επιδεινωθεί σημαντικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Μάλιστα, η BofA προέβλεψε πως μόνο για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ο ρυθμός των απωλειών στην αγορά εργασίας θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στις 175.000 απολύσεις το μήνα!

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ