Νέα
  • ΓΔ: 1416.74 +0.89%
  • Τζίρος: 30,55 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Θα αποφύγει την επιβράδυνση η οικονομία το 2023;

Πηγή: AP

Η ρωσική οικονομία πιθανότατα θα καταγράψει επιβράδυνση το 2023, σύμφωνα με έκθεση των αναλυτών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Πρόκειται για μια αρνητική εκτίμηση που έρχεται σε κόντρα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ που θεωρεί ότι η ρωσική οικονομία θα αφήσει σύντομα πίσω της τα χειρότερα της περσινής χρονιάς και θα κινηθεί φέτος σε θετικό έδαφος. 

Η έκθεση δεν αποτελεί ακόμη την επίσημη πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας, αλλά ουσιαστικά αποτελεί την βάση για τη διαμόρφωση των επίσημων προβλέψεων, όπως εξηγούν οι Financial Times. 

Οι αναλυτές θεωρούν ότι το ρωσικό ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί κατά 1,5% φέτος. Αν και η εκτίμηση αυτή συνιστά επί τα βελτίω αναθεώρηση κατά 0,9 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση που είχε διατυπωθεί το Δεκέμβριο, είναι σαφές πως υιοθετείται μια επιφυλακτική οπτική για την πορεία της ρωσικής οικονομίας, η οποία πέρα από τις περσινές κυρώσεις έχει πλέον να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του ευρωπαϊκού εμπάργκο κατά του ρωσικού αργού και των προϊόντων πετρελαίου, όπως και του πλαφόν του G7 στα επίπεδα των τιμών.  

Συγκριτικά το ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεση του, υποστήριξε πως η ρωσική οικονομία θα ανακάμψει φέτος, έστω και με μετριοπαθείς ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 0,3%. 

Για το 2022, η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει υποστηρίξει πως η καθίζηση του ΑΕΠ για το σύνολο της χρονιάς θα φτάσει τελικά το 2,5%, ενώ το ΔΝΤ έχει κάνει λόγο για πτώση ύψους 2,2%. 

Αμφότερα τα νούμερα είναι σαφώς πιο υψηλά από τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί για τη ρωσική οικονομία, μετά την εισβολή του στρατού της στην Ουκρανία. Τον Απρίλιο του 2022, η πρώτη εκτίμηση του ΔΝΤ ήταν πως το ρωσικό ΑΕΠ θα κάνει θεαματική... βουτιά ύψους 8,5%, όμως η αντοχή της οικονομίας αποδείχτηκε ισχυρή, χάρη σε ένα συνδυασμό παραγόντων, τα τεράστια ενεργειακά έσοδα προς τα ταμεία, αλλά και το συνεχιζόμενο εμπόριο με τις λεγόμενες φιλικές χώρες. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ