Νέα
  • ΓΔ: 1054.59 +0.83%
  • Τζίρος: 88,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελβετία: Ποινική εισαγγελική έρευνα για τη διαρροή των λογαριασμών της Credit Suisse

Πηγή: Unsplash

Ποινική έρευνα «άνοιξαν» οι Ελβετοί εισαγγελείς για την υπόθεση που είχε προκύψει πέρυσι με τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων χιλιάδων λογαριασμών πελατών της Credit Suisse. Πρόκειται για μια υπόθεση που είχε κάνει "πάταγο" διεθνώς και είχε δημιουργήσει αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και το «κλειστό» περιβάλλον μυστικότητας που το διέπει εδώ και δεκαετίες.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της χώρας ανακοίνωσε πως δρομολογεί ποινική έρευνα για πιθανές κατηγορίες εταιρικής κατασκοπείας και παραβίασης των τραπεζικών κανόνων της χώρας αναφορικά με τη  διαρροή στοιχείων στα οποία βασίστηκε η έρευνα που είχε γίνει πέρυσι από μια κοινοπραξία ξένων  εφημερίδων για τη ροή μαύρου χρήματος στις ελβετικές τράπεζες.

Οι αποκαλύψεις

Μια σειρά από άρθρα που είχαν δημοσιευτεί από τους δημοσιογραφικούς ομίλους που συμμετείχαν στη συμμαχία, όπως οι New York Times, η Guardian, η Le Monde και η Suddeutsche Zeitung, είχαν φέρει στην επιφάνεια συγκλονιστικά στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς και τους ιδιοκτήτες τους, με επίκεντρο την Credit Suisse. Με τον τρόπο αυτό εξέθεταν τον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό πως «κρύβει» τα χρήματα, ουσιαστικά παράνομα χρήματα, γνωστών τυράννων και εγκληματιών.

Η διαρροή, που κάλυπτε πληροφορίες για πάνω από 18.000 τραπεζικούς λογαριασμούς της Credit Suisse, ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Σημειωτέον πως κανένα τοπικό δημοσιογραφικό μέσο δεν συμμετείχε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων, καθώς τα τοπικά μέσα φοβόντουσαν πως θα μπλέξουν σε νομικές περιπέτειες για πιθανή παραβίαση των κανόνων μυστικότητας που διέπουν το εθνικό τραπεζικό σύστημα.

Ψάχνουν ποιος διέρρευσε τα στοιχεία 

Η Credit Suisse είχε τότε διαψεύσει τις πληροφορίες ή πως είχε κάνει κάτι παράτυπο, επισημαίνοντας πως πάνω από το 90% των λογαριασμών που είχαν δημοσιοποιηθεί είχαν κλείσει προ πολλού. Είχε δε, κατηγορήσει τα διεθνή media πως θέλουν να βλάψουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας, αν και τεράστιο πρόβλημα εικόνας αντιμετώπισε και η ίδια σε ένα διάστημα που βαλλόταν και από οικονομικά προβλήματα. 

Πάντως, οι τοπικές αρχές δεν άφησαν το θέμα να.. περάσει έτσι, όπως αποδεικνύεται από τη σημερινή ανακοίνωση.

Η ίδια η τράπεζα έχει δηλώσει ότι διεξάγει εσωτερική έρευνα για τη διαρροή και πως συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές για τη διελεύκανση της υπόθεσης, χωρίς να έχει δώσει ποτέ περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ