Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η νέα συμμαχία Nissan-Renault - Αιχμή του δόρατος η ηλεκτροκίνηση

Πηγή: AP

Σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση της 24χρονης συμμαχίας τους κατέληξαν η Nissan και η Renault, μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις, με στόχο η συνεργασία τους να τεθεί υπό μια νέα και κυρίως ισότιμη βάση. Στο πλαίσιο αυτής, το μερίδιο της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας στη Nissan θα μειωθεί, ενώ ο ιαπωνικός γίγαντας θα εξαγοράσει ένα μερίδιο της τάξεως του 15% στην Ampere, τη γαλλική θυγατρική της Renault στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης.

Θυμίζουμε πως η διμερής συμμαχία κλονίστηκε συθέμελα το 2018, μετά τη σύλληψη του αρχιτέκτονα της συμφωνίας και τότε προέδρου του Ομίλου, Κάρλος Γκοσν, με σοβαρές κατηγορίες οικονομικών παρατυπιών. Μάλιστα, πολλά στελέχη της Nissan ήθελαν η συμμαχία να «σπάσει», βασιζόμενοι στην ισχυροποίηση της ιαπωνικής εταιρείας που είχε στο μεταξύ ξεπεράσει κατά πολύ σε πωλήσεις την γαλλική εταιρεία, παρά το γεγονός ότι η Renault ήταν αυτή που έσωσε κυριολεκτικά την Nissan από την χρεοκοπία, μερικά χρόνια πριν.

Ισότιμη βάση

Τελικά μετά από μια μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση, οι δύο πλευρές τα… βρήκαν με τη νέα ένωση να τις αντιμετωπίζει ως ισοδύναμες και ισότιμες. «Πλέον έχουμε ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο είναι πολύ καλύτερο από αυτό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια» σχολίασε χαρακτηριστικά ο CEO της Renault, Λούκα ντε Μέο, κατά την παρουσίαση του νέου σχεδίου.

Στη νέα συμμαχία, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία θα μειώσει το μερίδιο της στη Nissan μόλις στο 15% από το 43% που είχε, με το 28% που μεσολαβεί να μεταφέρεται σε ένα εξωτερικό trust. H Renault θα έχει ευελιξία ως προς τη δυνατότητα της να πουλήσει σταδιακά μετοχές της Nissan από το trust, δεσμευόμενη ωστόσο πως θα το κάνει οργανωμένα και σταδιακά, ώστε να μην κλονιστεί η ιαπωνική εταιρεία. Η δε, Nissan θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει την πρώτη προσφορά για τις μετοχές.

Ο ρόλος της ηλεκτροκίνησης

Παράλληλα, οι συνέργειες των δύο εταιρειών θα διευρυνθούν με νέα project στην Ευρώπη, την Ινδία και τη Λατινική Αμερική με την ηλεκτροκίνηση να γίνεται η αιχμή του δόρατος. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό η Nissan θα στηρίξει την Ampere – η οποία «φλερτάρει» με αυτόνομη δημόσια προσφορά σε δεύτερο... χρόνο- με «ζεστό» χρήμα, αγοράζοντας ένα μερίδιο της τάξεως του 15%.

Αν και τα κονδύλια που θα επενδύσει η Nissan για την επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων της Renault δεν ανακοινώθηκαν, αναλυτές κάνουν λόγο για περίπου 10 δισ. ευρώ. Μέσω, άλλωστε, της Ampere αμφότερες οι εταιρείες σχεδιάζουν την ενίσχυση της παρουσίας τους στην ευρωπαϊκή αγορά EV.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ