Νέα
  • ΓΔ: 1273.9 +0.03%
  • Τζίρος: 35,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα αραβικά παιχνίδια με τη Μόσχα - Πρώτη άδεια λειτουργίας σε ρωσική τράπεζα

Ντουμπάι / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Η στήριξη των αραβικών κρατών προς τη Ρωσία αποτέλεσε από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία ένα σημείο τριβής με τη Δύση. Και η ειδική αυτή σχέση επιβεβαιώνεται συνεχώς. Στη λίστα προστέθηκε μια ακόμη είδηση που αφορά τον τραπεζικό κλάδο και τον τρόπο που εξυπηρετούνται οι συναλλαγές που προσπαθεί να διεκπεραιώσει η Ρωσία και οι πολίτες της.  

Όπως έγινε γνωστό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενέκριναν για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια μια άδεια λειτουργίας ξένης τράπεζας στο έδαφος τους. Η τράπεζα αυτή είναι ρωσική, η MTS Bank, που είναι ο χρηματοοικονομικός βραχίονας της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και για την ώρα τυγχάνει να παραμένει εκτός των δυτικών κυρώσεων, οπότε με τη λειτουργία της μπορεί να εξυπηρετήσει τους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους που υπολογίζονται ότι έχουν μετακομίσει στα ΗΑΕ και κυρίως στο ελιτίστικο Ντουμπάι από την έναρξη του πολέμου. Η μετακόμηση των Ρώσων έφερε δε, και μια αναγέννηση του real estate, με τζίρους εκατομμυρίων.  

Εκνευρισμός στη Δύση

Η άδεια λειτουργίας στη ρωσική τράπεζα είναι μια εξέλιξη που προκάλεσε εκνευρισμό στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη που ήδη έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για την αυξανόμενη οικονομική σχέση της περιοχής με τη Ρωσία, μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες. Το θέμα δε, έθεσε ευθέως στις τοπικές αρχές ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών, Μπράιαν Νέλσον, που επισκέφτηκε για το σκοπό αυτό το Άμπου Ντάμπι την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Νέλσον συναντήθηκε με κυβερνητικούς παράγοντες και εκπρόσωπους τραπεζικών ιδρυμάτων μεταφέροντας τους την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ για την συνέχιση της επιβολής των κυρώσεων και την μη διευκόλυνση του Κρεμλίνου και των ολιγαρχών. Στα σχόλια του δε, διακρινόταν η συγκεχυμένη απειλή πως τέτοιου είδους σχέσεις ρισκάρουν να οδηγήσουν, όσους εμπλέκονται, σε απώλεια πρόσβασης προς τις ανεπτυγμένες αγορές.

Σημειωτέον δε, πως και το διεθνές όργανο για την επιτήρηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force) έχει από πέρυσι θέσει τα ΗΑΕ υπό καθεστώς αυξημένης εποπτείας και μάλιστα μέσα στο μήνα πρόκειται να ανακοινώσει την νέα αξιολόγηση του για τη χώρα. Μια αξιολόγηση που τα… παιχνίδια της χώρας με τη Ρωσία σίγουρα δεν θα βοηθήσουν.     

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ