Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Lufthansa: Μετά την τεχνική βλάβη, αύριο ακολουθούν απεργίες στα μεγάλα αεροδρόμια

Lufthansa: Πραγματοποίησε πτήση άνω των 15 ωρών χωρίς ενδιάμεση στάση
Πηγή: AP

Μετά το χάος που προκάλεσε η κατάρρευση του συστήματος πληροφορικής της Lufthansa την Τετάρτη, η βλάβη αποκαταστάθηκε και η λειτουργία του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης εξομαλύνθηκε. Μάλιστα, εκπρόσωπος της Lufthansa δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για νέες ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων.

Αναμφισβήτητο είναι πλέον ότι το χάος της Τετάρτης οφείλεται σε κατασκευαστικές εργασίες στο δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου. Συγκεκριμένα, μία μέρα πριν ένας εκσκαφέας είχε κόψει, κατά λάθος, τέσσερις γραμμές οπτικών ινών της Deutsche Telekom σε βάθος πέντε μέτρων. Όλα αυτά προκαλούν κάποια ερωτήματα. Εκπρόσωπος της Deutsche Telekom είχε δηλώσει στη γερμανική τηλεόραση (ARD) ότι «δεν υπάρχει καλύτερη προστασία από την τοποθέτηση των γραμμών σε τόσο μεγάλο βάθος», κάτι που όμως εκ των πραγμάτων διαψεύδεται. Επιπλέον τίθεται το ερώτημα, γιατί δεν λειτούργησαν οι εφεδρικές γραμμές οπτικών ινών, που θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση βλάβης. Μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί απάντηση.

Απεργίες σε επτά αεροδρόμια

Για αύριο, Παρασκευή το συνδικάτο Verdi έχει προκηρύξει απεργία σε επτά γερμανικά αεροδρόμια, μεταξύ αυτών και τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, που αναμένεται να επηρεάσει έως 290.000 επιβάτες. Μόνο στη Φρανκφούρτη είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 1.005 αναχωρήσεις και αφίξεις, αλλά εκπρόσωπος της Fraport δηλώνει ότι «λόγω της απεργίας, είναι αδύνατη η ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου τη συγκεκριμένη ημέρα».

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Αεροδρομίων (ADV) εκτιμά ότι θα ακυρωθούν περισσότερες από 2.300 πτήσεις από και προς τη Γερμανία. Στο Αμβούργο εκπρόσωπος του τοπικού αεροδρομίου απευθύνει έκκληση προς τους επιβάτες «να μην προσέλθουν καν στο αεροδρόμιο, από τις δέκα το βράδυ της Πέμπτης και για 24 ώρες».

Όσοι ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Γερμανίας, καλούνται να μεριμνήσουν εγκαίρως για να κλείσουν εισιτήρια με το τρένο. Εκπρόσωπος των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB) δηλώνει ότι τα υπάρχοντα δρομολόγια επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Η απεργία της Παραασκευής εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο κινητοποιήσεων στον δημόσιο τομέα, με το συνδικάτο Verdi να απαιτεί αυξήσεις 10,5%, λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού. Ο πρώτος γύρος των σχετικών διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα των Ιανουάριο, ενώ ο επόμενος γύρος προγραμματίζεται για την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη. 

Ένα επιπλέον αίτημα των συνδικάτων είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για το προσωπικό ασφαλείας που απασχολείται στα γερμανικά αεροδρόμια, για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη μία ξεχωριστή διαπραγμάτευση συλλογικής σύμβασης.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, ARD)

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ