Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Σε υψηλό 11 ετών οι εισαγωγές χρυσού από την Ελβετία - 58 τόνοι σε έναν μήνα!

Πηγή: AP

Οι τουρκικές εισαγωγές χρυσού από την Ελβετία αυξήθηκαν τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, καθώς ο εκτροχιασμένος πληθωρισμός στη γειτονική χώρα ενίσχυσε τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Περισσότεροι από 58 τόνοι χρυσού στάλθηκαν μόλις σε έναν μήνα στην Τουρκία, σύμφωνα με τα ελβετικά τελωνεία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα από την αρχή συγκέντρωσης δεδομένων που χρονολογείται τον Ιανουάριο του 2012. Το εντυπωσιακό ποσοστό - που αντιπροσωπεύει το 42% των συνολικών εξαγωγών χρυσού - έρχεται καθώς ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιταχύνθηκε έως και 85% πέρυσι.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας λαμβάνει τώρα μέτρα για να περιορίσει ορισμένες εισαγωγές χρυσού μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 41.000 ανθρώπους. Ζητείται επίσης από τις τράπεζες να ορίσουν ελάχιστα spreads στις πωλήσεις χρυσού σε εγχώριους αγοραστές σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ζήτηση.

Διαβάστε επίσης - Τουρκία: Σταματά τις εισαγωγές χρυσού μετά τους φονικούς σεισμούς

Οι αγορές χρυσού ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στα εξωτερικά οικονομικά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, συσσωρεύοντας πιέσεις στην ήδη ταλαιπωρημένη λίρα

Στα 20,4 δισ. δολάρια οι εισαγωγές χρυσού το 2022

Η Τουρκία έκανε αθρόες εισαγωγές χρυσού το 2022 καθώς οι πολίτες της έσπευδαν να επενδύσουν στο μέταλλο για να προστατέψουν τις αποταμιεύσεις τους από τον αστρονομικό πληθωρισμό και την κατρακύλα της λίρας.

Οι εισαγωγές χρυσού ανήλθαν σε 20,4 δισ. δολάρια πέρυσι, συμβάλλοντας πολύ στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας ύψους 48,8 δισ. δολαρίων.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έκανε επίσης τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού από όλες τις άλλες κεντρικές τράπεζες πέρυσι. Τα διαθέσιμά της σε χρυσό είχαν φθάσει σε επίπεδο – ρεκόρ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, καθώς εκτινάχθηκε κατά 148 τόνους σε 542 τόνους.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ