Νέα
  • ΓΔ: 1202.61 -1.41%
  • Τζίρος: 60,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Chevron: Νέα αύξηση στις επαναγορές μετοχών φέρνουν τα υψηλά κέρδη - Εκνευρισμός στον Λευκό Οίκο

Πηγή: AP

Η υψηλή κερδοφορία οδήγησε τη διοίκηση της Chevron Corp. να αυξήσει το ρυθμό της ετήσιας επαναγοράς μετοχών, γεγονός που αντανακλά τη βεβαιότητα της εταιρείας πως οι… καλές μέρες στον κλάδο θα συνεχιστούν παρά και την πτώση που έχουν υποστεί οι διεθνείς πετρελαϊκές τιμές κατά πάνω από 30% το προηγούμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι επαναγορές μετοχές θα αυξηθούν στα 17,5 δισ. δολάρια ετησίως αντί των 15 δισ. δολαρίων που είχαν αποφασιστεί, με το ανώτατο όριο του στόχου να αυξάνεται επίσης στα 20 δισ. δολάρια. Η αύξηση θα τεθεί σε εφαρμογή ήδη από την έναρξη του δευτέρου τριμήνου.

Αναλυτές σχολιάζουν πως στόχος του CEO, Μάικ Γουίρθ είναι να αποδείξει προς τους μετόχους ότι η δέσμευση του περί υψηλών αποδόσεων θα έχουν διάρκεια, παρά την υποχώρηση των διεθνών τιμών. Ειδικά δε, κόντρα στις εκτιμήσεις πως η δεύτερη κυριότερη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία θα έχει δυσκολίες να κρατήσει ψηλά τους ρυθμούς παραγωγής.

Στο τελευταίο, η διοίκηση απάντησε δηλώνοντας πως ο ρυθμός παραγωγής θα διαμορφωθεί στο 3% ετησίως, χάρη σε επιπλέον 900.000 βαρέλια που θα προέλθουν από την αξιοποίηση κοιτασμάτων στις ΗΠΑ, το Καζακστάν και τον Κόλπο του Μεξικού.  

Γιατί ενοχλείται ο Λευκός Οίκος

Αν και η αγορά αντέδρασε θετικά στην είδηση, με την μετοχή της πετρελαϊκής να κερδίζει έδαφος, τα νέα δεν ικανοποίησαν τον Λευκό Οίκο που δεν έκρυψε την ενόχληση του. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ασκήσει επανειλημμένως δριμεία κριτική προς τις πετρελαϊκές «αδελφές», μεταξύ τους και η Chevron, διότι έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από την ενεργειακή κρίση και ξοδεύουν τα υπέρογκα κέρδη τους για επαναγορές μετοχών και μερίσματα, αντί να επενδύσουν σε αύξηση της παραγωγής και να λάβουν μέτρα για τη διευκόλυνση των καταναλωτών.

Συνολικά η φετινή χρονιά δεν έχει ξεκινήσει με το δεξί για τις ενεργειακές μετοχές, που πέρυσι ήταν οι κορυφαίες κερδισμένες της χρονιάς στη Wall Street λόγω των παχυλών κερδών των επιχειρήσεων. Η πτώση των διεθνών τιμών συμπαρέσυρε και τις μετοχές του κλάδου, με τον δείκτη S&P 500 Energy Index να σημειώνει πτώση κατά 3,7%. Ειδικά η μετοχή της Chevron μετρά απώλειες ύψους 9,3%, γεγονός που οδήγησε και τη διοίκηση της να αυξήσει τις επαναγορές, ώστε η μετοχή να ξαναπάρει ανοδική δυναμική.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ