Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εκπνέει η παράταση της συμφωνίας με τη Ρωσία για τα σιτηρά

Την ανάγκη εκκίνησης των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για την εκ νέου παράταση της περίφημης συμφωνίας για τα σιτηρά επεσήμανε σήμερα το Κίεβο. Η παράταση που είχε συμφωνηθεί μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις τον Νοέμβριο, λήγει στις 18 Μαρτίου.

Το Κίεβο επιμένει σε μια μεγαλύτερη παράταση της συμφωνίας, τουλάχιστον κατά ένα χρόνο, όπως και τη διεύρυνση της ώστε να συμπεριλάβει και το λιμάνι Μικολάιβ. Όμως, η Ρωσία κρατά για την ώρα κλειστά τα χαρτιά της, ενώ είναι βέβαιο ότι θα θελήσει και αυτή τη φορά να αποσπάσει ανταλλάγματα.

Θυμίζουμε πως η συμφωνία που υπεγράφη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Τουρκίας, τον περασμένο Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη επέτρεψε την επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω τριών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία απέτρεψε τα χειρότερα σενάρια μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και μείωσε τις τιμές που είχαν ανέβει κάθετα, οι ουκρανικές εξαγωγές υποχώρησαν σημαντικά την περσινή χρονιά.

Οι περσινές επιδόσεις

Το 2022 «έκλεισε» με τις εξαγωγές της Ουκρανίας, που ήταν από τις μεγαλύτερες δυνάμεις διεθνώς σε παραγωγή και εξαγωγές σιτηρών προ του πολέμου, να σημειώνουν συνολική πτώση κατά 27% στα 31,8 εκατ. τόνους.

Πέρα από τα προβλήματα στις εξαγωγές, ο πόλεμος έφερε και σημαντική πτώση στην παραγωγή, τόσο λόγω της καταστροφής στις σοδειές όσο και λόγω της απώλειας αγροτικών χεριών, καθώς πολλοί αγρότες κατατάχθηκαν στον ουκρανικό στρατό.

Είναι χαρακτηριστικό πως η σοδειά του 2022 κυμάνθηκε μόλις στους 54 εκατ. τόνους, από το ποσό ρεκόρ των 86 εκατ. τόνων του 2021. Από την ποσότητα αυτή τουλάχιστον 30 εκατ. τόνοι σιτηρών παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένοι στα σιλό των λιμανιών και περιμένουν να πάρουν το δρόμο προς τις αγορές του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Ρωσία, οι εξαγωγές της χώρας από την περιοχή της Οδησσού φτάνουν τα 6 εκατ. τόνους το μήνα, ωστόσο το νούμερο αυτό μπορεί να ανέβει στα 8 εκατ. τόνους, αν στη συμφωνία συμπεριληφθεί και το λιμάνι του Μικολάιβ.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ