Νέα
  • ΓΔ: 1170.5 +0.18%
  • Τζίρος: 57,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λαγκάρντ: Χωρίς «ταβάνι» οι αυξήσεις των επιτοκίων - Αναμένουμε ανάπτυξη το 2023

Η ΕΚΤ δεν έχει ανώτατο όριο για το ύψος των επιτοκίων, αλλά στόχο πληθωρισμού 2%, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, την ώρα που οι ειδικοί μιλούν για αύξηση επιτοκίων στο 4% και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης το 2024.

Η Λαγκάρντ σε συνέντευξη στην ισπανική El Correo, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης εντός του Μαρτίου.

«Αυτή ήταν μια απόφαση που επισημάνθηκε στην τελευταία μας συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική και όλοι οι αριθμοί που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων είναι πολύ, πολύ πιθανή» είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

►Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Το σχέδιο-απάντηση της Κομισιόν στο πράσινο πακέτο Μπάιντεν - Οι πρώτες πληροφορίες

Ανθεκτική η οικονομία

Σε ότι αφορά τον κίνδυνο, για τον οποίο προειδοποιούν οι κυβερνήσεις, οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων να περιπλέξουν την ανάκαμψη, η Κρ. Λαγκάρντ επαναλαμβάνει ότι το κύριος στόχος είναι τιθασευτεί ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις επιτοκίων είναι το κύριο εργαλείο για την επίτευξη του στόχου.

«Προς το παρόν, η οικονομία είναι ανθεκτική, η απασχόληση είναι ισχυρή και η ανεργία είναι η χαμηλότερη που υπήρξε ποτέ» υπογράμμισε η Λαγκάρντ αναγνωρίζοντας ότι οι πιο ευάλωτοι, οι συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα είναι αυτοί που υποφέρουν ιδιαίτερα. Και προτρέπει η κρατική υποστήριξη να στοχεύει σε αυτούς και να έχει προσωρινό χαρακτήρα.

«Όταν η κατάσταση βελτιωθεί, όταν οι τιμές της ενέργειας πέφτουν και όταν οι τιμές των τροφίμων σταθεροποιηθούν, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να αποσύρουν τη στήριξη»  είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

►Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Οι ελληνικές τράπεζες πρωταθλήτριες στο κόστος δανείων αλλά ουραγοί στα επιτόκια καταθέσεων

Οι τράπεζες

Ωστόσο και οι τράπεζες έχουν το δικό τους μερίδιο στον μετριασμό των επιπτώσεων που έχουν τα αυξημένα επιτόκιο στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών που έχουν στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

Είμαι βέβαιη, είπε η Λαγκάρντ, ότι πολλές τράπεζες είναι έτοιμες πολλές τράπεζες είναι έτοιμες να επανεξετάσουν τους όρους δανείων και έτοιμες να κατανείμουν τις αποπληρωμές με την πάροδο του χρόνου.

«Και όχι από φιλανθρωπία. Οι τράπεζες έχουν τη νόμιμη δουλειά τους και αποτελούν μέρος της λύσης. Είναι προς το συμφέρον τους να αποφεύγουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να έχουν δανειολήπτες με καλή πίστωση.»

►Διαβάστε επίσης: Η διατήρηση των υψηλών τιμών στα τρόφιμα φέρνει και νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η ψαλίδα των επιτοκίων

Πάντως η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων δανείων και επιτοκίων καταθέσεων δεν απασχολεί μόνο τους Ελληνες αλλά και τους Ισπανούς, την ώρα που οι τράπεζες βγάζουν δισεκατομμύρια χάρη στις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Μιλάμε για τη σχέση μιας τράπεζας με τους πελάτες της. Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, όταν το κόστος δανεισμού αυξάνεται, σαφώς η αποζημίωση των καταθέσεων είναι υπό συζήτηση και μπορεί να αυξηθεί» ειπε η Λαγκάρντ.

Δε βλέπω ύφεση

Τέλος σε ότι αφορά τις μακροοικοονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ που θα δημοσιευθούν σε δύο εβδομάδες η «σιδερά κυρία» της Φρανκφούρτης ανέφερε ότι ότι δεν περιλαμβάνουν ύφεση το 2023

«Αναμένουμε θετική ανάπτυξη και αυξημένη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του έτους. Αλλά είναι αλήθεια ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα. Πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα γινόταν πόλεμος ακριβώς στο κατώφλι της Ευρώπης. Το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες είναι αβέβαιο.»

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ