Νέα
  • ΓΔ: 1236.2 +1.24%
  • Τζίρος: 93,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γαλλία: Πώς θα εφαρμοσθεί το ...ελληνικό καλάθι του νοικοκυριού

Πηγή: Pixabay

Η Γαλλία θα έχει από σήμερα το δικό της «καλάθι του νοικοκυριού», με στόχο τη συγκράτηση των τιμών που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις αγορές τους από τα σούπερ μάρκετ. 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου τη συμφωνία με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να προσφέρουν στους καταναλωτές «τις χαμηλότερες δυνατές τιμές» στο επόμενο τρίμηνο για ένα σύνολο προϊόντων, τα οποία θα αποφασίζουν οι ίδιες.

Μετά τον Ιούνιο, οι retailers και κρατικοί παράγοντες θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση και μπορεί να ζητήσουν από τους μεγάλους προμηθευτές καταναλωτικών αγαθών να επαναδιαπραγματευθούν τις τιμές με τα σούπερ μάρκετ.

Στο 7,2% ο πληθωρισμός στη Γαλλία

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία αυξήθηκε  τον Φεβρουάριο απρόσμενα στο 7,2% σε ετήσια βάση από 7% τον Ιανουάριο, μεταξύ άλλων και λόγω των υψηλότερων τιμών των τροφίμων, με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας να προβλέπει ότι οι τελευταίες θα κινούνται με ρυθμό αύξησης 13% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αρχικά, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε να υπάρξει ένα εναρμονισμένο καλάθι καθημερινών ειδών, αλλά τα σούπερ μάρκετ ζήτησαν να καθορίζουν αυτά για τα είδη που θα περιλαμβάνονται σε αυτό.

Καλάθι 200 προϊόντων από την Carrefour

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Carrefour, πρόλαβε χθες τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, αναφέροντας ότι θα προσφέρει με δική της επιλογή 200 είδη με χαμηλότερες τιμές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Alexandre Bompard, δήλωσε ότι 200 είδη θα προσφέρονται σε τιμές χαμηλότερες κατά τουλάχιστον 2 ευρώ από τις 15 Μαρτίου και ότι αυτές θα μείνουν παγωμένες έως τις 15 Ιουνίου.

Η μικρότερη αλυσίδα retailer, Casino, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει μία δική της επιλογή 500 προϊόντων σε τιμές που θα είναι τουλάχιστον 1 ευρώ χαμηλότερες από τις 15 Μαρτίου, οι οποίες δεν θα αλλάξουν για τρεις μήνες.  

Ο Michel-Edouard Leclerc, επικεφαλής του κολοσσού υπεραγορών E.Leclerc δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν θεωρεί πως χρειαζόταν να παραστεί στη σημερινή συνάντηση του Λεμέρ με τους retailers και ότι δεν περιμένει στις συζητήσεις με πολιτικούς για να μειώσει τις τιμές. «Ο στόχος μου είναι να προσφέρω τις χαμηλότερες τιμές σε όλα τα προϊόντα», είπε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ